Oficial ®
Dilluns, 28 Octubre 2013 12:02

Fontanillas: "cal donar un pas endavant i atrevir-se a materialitzar les idees que ens ronden pel cap"

Escrit per

Nacido en Lleida en 1985. Licenciado en Derecho por la Universitat de Lleida.  Cursó un semestre como estudiante Erasmus en Bruselas.

Tras acabar el instituto y recién iniciada la Universidad, junto a sus amigos de infancia llegó a grabar varios temas musicales . No obstante, dichas canciones nunca salieron a la luz y Fontanillas aparcó por completo su faceta musical, pese a ser un ávido aficionado de la música.

Sin embargo, su mente creativa siguió en activo e intentó escribir en más de una ocasión una novela. Su carácter luchador y camaleónico le hizo seguir intentándolo y reinventarse varias veces. 

 A finales de 2010 comenzó a escribir una novela policíaca llamada "La Obsesión Nunca Duerme" . Pero a causa de los estudios, en 2011 Marc aparcó por completo la redacción para centrarse en acabar la licenciatura de derecho. Una vez conseguido el título universitario, retomó el proyecto y en poco más de tres meses acabó con el proceso creativo. A partir de ese momento comenzó un largo proceso de revisión y edición completamente nuevo para él.

 Durante 2011 colaboró en el portal GlobalViewsBlog a través de algunos artículos de opinión. A comienzos de 2012, Fontanillas se convirtió en editor de GlobalViewsBlog y aportó a la página varias críticas musicales y televisivas, e incluso algunas crónicas deportivas, además de algunos pequeños relatos.

 En referencia a los pequeños relatos, Marc publicó el pasado 5 de noviembre "Postales Desde El Lado Roto Del Tiempo". Este recoge algunas pequeñas historias ya publicadas en GlobalViewsBlog, más otras de inéditas. No obstante, el autor no tiene intención de repetir un proyecto de esas magnitudes porque según él: "el mundo del pequeño relato puede parecer sencillo, pero conlleva un gran esfuerzo poder plasmar una idea de un modo tan resumido. Tal vez pueda escribir algún relato más, pero dudo que pueda hacerlo en grandes proporciones".

 Sin embargo, el peso creativo y literario de la obra de Fontanillas-Baella se lo lleva "La Obsesión Nunca Duerme", que tras una éxitosa presentación, tuvo que hacer frente a una constante y sólida demanda de ejemplares. Actualmente, casí se han vendido un total de 100 libros y las críticas han sido generalmente positivas, a pesar de tratarse de un proyecto amateur. 

El escritor ilerdense se define a sí mismo como una persona con una mente creativa que ha tenido la suerte de poder escribir un libro sin ser escritor: "Empecé a crear una historia que ha conseguido que me enamore de sus personajes y de su argumento".

 

 Què el va portar a llicenciar-se en dret? És una pregunta una mica difícil de contestar. Abans de començar la carrera, pensava en ser jutge i aportar un gra de sorra per aconseguir un món millor i més just. Més endavant, com a universitari, vaig comprendre que aquesta era una idea un tant utòpica i des d’aleshores el plantejament va ser el d’aprofitar una oportunitat única de tenir moltes portes obertes a nivell professional. Honestament diria que estudiar dret no només m’ha fet créixer en un sentit professional, si no també com a persona.   


Cóm van ser els seus sis mesos com estudiant Erasmus a Brussel·les? Va ser una gran experiència en tots els sentits. Poder viure a la capital belga, estudiar a la Université Libre de Bruxelles o fer amics i amigues (d’arreu del món) amb els que guardo una molt bona relació, són algunes de les coses bones que podria parlar d’aquest període. També hi van haver moments més complicats (adaptar-se a una nova ciutat, país, exigència acadèmica...), però és com tot en aquesta vida i realment aquests “petits obstacles” van ser reptes què vaig superar amb esforç i paciència.


Durant la seva adolescència va arribar a gravar diversos temes musicals amb els seus amics? com va ser aquella època? Que va passar? 
Així és. Érem tres amics d’infància que en un determinat moment, moguts per la nostra afició a la música, vam començar a cantar i a gravar cançons pròpies. En elles se parlava de lo típic: amor, política, inquietuds personals... Ho fèiem per passar una bona estona, però desprès d’uns anys, al no tenir un rumb concret, doncs se va acabar tot plegat, i ara aquestes cançons i els moments viscuts com a aficionats a cantar i a composar música, formen part d’un passat que de tant en tant trobo a faltar.

 

Quan va començar a escriure el seu primer llibre? El primer llibre realment el vaig escriure farà uns 7 anys. No obstant aquest no estava a l’altura de lo que estava perseguint en aquell moment. Dos intents més, un de novel·la negra i un altre de històrica bèl·lica, van ser necessaris per poder escriure, a partir de finals de 2010, la primera obra què em va inspirar suficient confiança com per poder-la publicar: “La Obsesión Nunca Duerme”.


Cóm va poder compaginar els estudis amb el procés creatiu? 
Jo diria que això li passa a tot escriptor. Potser no amb els estudis, però sempre hi ha quelcom que roba temps al procés creatiu. En el meu cas, vaig anar alternant les dues ocupacions i provant fins trobar el moment exacte per treballar en un sentit o altre.


Cóm va ser el procés de revisió i edició? 
Va ser un dels reptes més importants al que he hagut de fer front, si parlem en clau professional. No estava preparat a nivell acadèmic ni en sentit laboral per poder-ho fer. Amb el pas dels dies i molt esforç, vaig anar aprenent i a dia d’avui segueixo amb aquest aprenentatge i donant el millor de mi mateix per fer que els meus llibres siguin dignes de ser llegits.

 

Quina experiència n'ha tret de la seva col·laboració amb GobalViewsBlog? GlobalViewsBlog me va ensenyar molt, parlant des d’un punt de vista emprenedor. Tot i ser un projecte que no tenia una naturalesa empresarial, si que és cert que molts dels que hi vam col·laborar, ens vam esforçar molt per aconseguir quelcom més professional. Crec que el grup de persones hi era, però va faltar la determinació i el convenciment de que allò podia ser quelcom més que un simple portal digital.


Quines aportacions va fer a GlobalViews?
Principalment van ser petits relats, algunes ressenyes musicals i televisives, i fins i tot, alguna crònica esportiva (sobre l’AllStars de la NBA de 2012 i la Final Four de futbol sala què va tenir lloc a Lleida a la primavera de l’any passat).


Quins petits relats ha publicat fins al moment? 
Com he comentat abans, en vaig publicar alguns a GlobalViewsBlog, però també n’he escrit d’altres que estan recollits, la majoria d’ells, en una recopilació què respon al nom de “Postales Desde El Lado Roto Del Tiempo”, disponible a la meva pàgina, (en la secció lectura): http://marcfontanillasbaell.wix.com/mfontanillasbaella  

Té intenció de repetir un projecte d'aquestes magnituds? Perquè? Col·laborar en projectes aliens mitjançant relats és una idea interessant quan estàs començant i et vols donar a conèixer. En l’actualitat si hagués de col·laborar en un projecte aliè, buscaria altres maneres de fer-ho, perquè els petits relats, en contra de lo que pugui pensar la gent, són molt difícils d’escriure.

Què va sentir a l'hora de presentar el seu primer llibre? Estava molt nerviós i em tremolava tot el cos. Fins aleshores, per mi el escriure un llibre em semblava un somni. Tenir la novel·la què has escrit, entre les teves mans i a més, tenir-la que presentar davant de més de 50 persones, va fer que aquell somni se convertís en realitat. Afortunadament, una realitat amb final feliç.

En total quants llibres ha venut fins al moment? Quina valoració en fa? Contant llibres en paper i digitals, aproximadament uns 200, alguns d’ells venuts a Estats Units, Alemanya, França o Regne Unit. Tenint en compte tot això, me sento molt satisfet perquè sorgir del no res, ser un desconegut i que malgrat tot, 200 persones apostin per llegir el teu llibre, és molt afalagador i em fa creure que aquest és el camí a seguir.

Què pensa fer en el futur? Per ara em toca centrar-me en la promoció i publicació de la meva segona novel·la “Señales De Humo”, i enllestir un projecte literari en el que col·laboro juntament amb Isabel Mata i David Lucas (dos escriptors independents que tenen un grandíssim talent i que puc presumir que són amics meus).

Quin és el seu somni? Feina, casa, parella i fills... No m’agrada parlar de somnis perquè aquests desapareixen amb el temps. El meu present l’ocupen aquesta faceta meva d’escriptor, comentarista de bàsquet a Waita Tv i adquirir noves aptituds professionals per poder treballar algun dia a les institucions europees. L’esforç que faig avui, dirà lo que em depararà el futur.

Explica'ns una mica com veus la idea de tirar endavant un diari digital, com el cas de ElMercadal.cat?Creus que estem fent bona feina? Tot projecte emprenedor se mereix el meu respecte. En un país com el nostre, cal donar un pas endavant i atrevir-se a materialitzar les idees que ens ronden pel cap. I si bé és cert que el mercat del diari digital està una mica saturat, és fantàstic apostar per un periodisme independent, honest i de qualitat. En aquest sentit, ElMercadal.cat va pel bon camí i, espero i desitjo que tot lo que està llaurant ara, en el futur es converteixi en un gran èxit.

 

 

ENTREVISTA EXCLUSIVA PER ELMERCADAL.CAT 

 

JOSEP MARIA CASTELLS BENABARRE

 

Llegir 4747 vegades Darrera modificació el Dissabte, 20 Febrer 2016 19:30
Josep Maria Castells

Nascut a Lleida el 13/2/1989. Director i fundador del Mercadal de Balaguer desde fa 8 anys i actualment visc a Lleida. Sóc community manager d'empreses, entitats i partits polítics.

Sóc influencer i vaig ser autor de 5 blocs d'opinió. Activista sociocultural i filàntrop. Optimista. Durant l'adolescència ja apuntava maneres i vaig demostrar a la galeria tot el meu talent i vocació pel periodisme en ser el creador de la primera ràdio i televisió en streaming de la província i participant desinteressadament en programes radiofònics d'emissores de prestigi en aquells temps com ara Flip Flap Ràdio i RNE4.

Vaig ser locutor durant una temporada a Ràdio Artesa de Segre amb només 15 anys i desde llavors també vaig participar assiduament en diversos mitjans de comunicació.

Compto amb una trajectòria com activista sociocultural a  Balaguer de gairebé 15 anys i entre altres coses vaig impulsar una entitat juvenil a la capital de La Noguera i vaig ser impulsor i director de l'emissora Ràdio Connecta de Balaguer.

He participat puntualment en programes de televisió a nivell estatal com ara "Espejo Público" d'Antena3, i de ràdio a Onda Cero a "Nits de ràdio" i de forma molt puntual al Periódico de Catalunya i La Vanguardia.

A més he participat en diferents conferències i taules de debat; una sobre periodisme optimista al IEI de Lleida i a la taula rodona titulada «Els mitjans locals en l'era global» el 2016 a la Universitat de Lleida.


Vaig arribar a ser finalista de la VII edició dels Premis Lleidatans de la Jove Cambra Internacional.
Avui en dia estic intentant elaborar el meu primer llibre que inclourà un recull dels millors articles publicats a les diferents revistes i periòdics del territori. Actualment estic impulsant l’elitocràcia amb la recepta màgica de l’optimisme. El meu lema a la vida és OPTIMISME.

 Em considero una persona sincera, persistent, ambiciosa, empàtica, altruista, filantròpica, sana i esportista. Compto amb coneixements bàsics de cuina, serveis de restaurant. Em fascina la psicologia, sociologia,l' innovació, noves tecnologies, periodisme, màrqueting, comerç, política, democràcia, associacionisme, drets humans i pau, etc.

Al llarg de la meva vida aspiro a col·laborar i treballar a TV3, Flaix FM, RTVE, Zeta, Atresmedia, Mediaset i Grup Godó. 
Em sento molt identificat amb les marques i valors de Mediamarkt, Google, Facebook, IBM, Amazon i Microsoft on m'agradaria poder treballar en un futur. 

Sóc persona de cul inquiet que li agrada tocar moltes tecles a la vida, d'afany incansable, que persisteix i lluita fins al final.

La persona que més admiro del món és el professor i científic José Luis Cordeiro. 

www.elmercadal.cat

 

El temps a Balaguer

 

 

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre