DIRECTOR: JOSEP MARIA CASTELLS BENABARRE
Dijous, 28 Febrer 2019 13:22

Miquel Pueyo (ERC): " Volem liderar el canvi honest per fer una Lleida Republicana, socialment més justa i compromesa"

Escrit per
Fotos:Núria Martínez © Fotos:Núria Martínez ©

Lingüista i escriptor.Nascut a Lleida, Segrià, agost de 1957. Graduat social i doctor en Filologia Catalana, el 1979 s’incorporà com a professor de la Universitat de Lleida, de la Facultat de Lletres de la qual fou vicedegà. En 1986-88 dirigí la reforma de l’Institut d’Estudis Ilerdencs. Orienta la seva obra cap al gènere de l’assaig, sobretot de sociolingüística, que inicià a Lleida: ni blancs ni negres, però espanyols (1984, premi Xarxa) i continuà amb obres com Llengües en contacte en la comunitat lingüística catalana (1992) i Tres escoles per als catalans: minorització lingüística i implantació escolar a Itàlia, França i Espanya (1995, Premi Rovira i Virgili 1992). Ha participat en obres col·lectives com Lleida l’extrema (1996), Diversitat i política lingüística en un món global (2003) amb Albert Turull i El fantasma de la mort del català(2007). Ha ocupat també càrrecs polítics i institucionals: diputat del Parlament de Catalunya entre 1988 i 1995, el 2004 fou nomenat director de Planificació Lingüística, i el 2005 substituí Antoni Mir al capdavant de la secretaria Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya (2005), càrrec en el qual es mantingué en la legislatura iniciada el novembre de 2006 fins el setembre de 2007, en que fou substituït per Bernat Joan i Marí.

Quin és el seu nom complet? Miquel Pueyo i París

 1. Com es defineix? Escriptor i professor de la UdL. Faig hort i tinc dues filles. Ara, candidat a l'alcaldia de Lleida.
 2. És vostè dels que veuen el got mig ple o mig buit? Normalment, mig ple. Faig hort i això m’obliga a pensa en el futur i a creure que tot allò que sembres donarà els seus fruits.
 3. Per tant podríem dir que és optimista... Sí.
 4. Quin és el seu tresor més preuat? El temps i la bona companyia. No hi ha res pitjor que sentir que has perdut el temps amb algú que no t’ha aportat res.
 5. Admira a algú? A moltes persones anònimes
 6. Què és el que més valora en una persona? La bondat
 7. Es penedeix d'alguna cosa a la vida?No
 8. Per quin motiu aspira a ser alcalde de Lleida? Per trencar amb els 39 anys de govern del PSC, per trencar amb la crosta conservadora lleidatana. Volem liderar el canvi honest per fer una Lleida Republicana, socialment més justa i compromesa.

   9. A que es dedica professionalment? Sóc professor a la Universitat de Lleida del grau de Comunicació i Periodisme Audiovisual.

 1. Com és Lleida i com serà si vostè és elegit alcalde el proper mes de maig? Nosaltres treballem per fer una Lleida propera a les persones, una ciutat amable i integradora; una Lleida connectada amb la resta del territori català però també connectada amb el sud de França; una Lleida saludable, econòmicament i socialment; una Lleida justa socialment, on les persones tinguin igualtat d’oportunitats, una ciutat feminista; i un Lleida compromesa amb els valors republicans i amb la República catalana.
 2. Que n’opina de la gestió de l’actual govern a La Paeria de Lleida? El Govern actual ha generat un clima de control social. Cal rebaixar la tutela que té el govern de la Paeria sobre entitats i col·lectius. Lleida ha de ser molt més que la seua Paeria.
 3. Pot avançar-nos quin serà l’eslògan de la seva campanya? Encara no estem en aquesta fase. Ara treballemamb idees i imatges. Parlem de propiciar el canvi honest per fer una Lleida Republicana.

Foto: Núria Martínez

 1. Quina és la filosofia i valors de la formació política que vostè lidera? Els valors que impregnen la nostra candidatura són els valors republicans. Justícia social, feminisme, defensa dels drets humans i de les llibertats.
 2. Està a favor del POUM i de les grans superfícies que es volen instal·lar a la capital? Les grans superfícies comercials són una competència deslleial per al petit comerç. Estem rotundament en contra de projectes com Torre Salses i creiem en una bona elaboració i materialització de projectes com el Pla de l’Estació.
 3. Podria dir-nos breument en quins àmbits aprova l’actual govern i en quins suspèn?

És molt simplista aprovar i suspendre, posar notes. Simplement crec que al partit socialista li convé, per salut democràtica i del seu propi partit, passar a l’oposició.

 1. Quants nous llocs de treball té previst de contractar si guanya les eleccions d’aquest maig?

No poso mai el carro davant dels bous. Si em correspongués assumir l’alcaldia, avaluaria la situació.

 1. Lleida té un bon teixit associatiu. Que pensa fer de de nou per a que les entitats que no hagi fet cap govern? Reunir-me i parlar amb les associacions de la ciutat per saber quines són les seves preocupacions i propostes per Lleida i – sobretot – donar-les-hi autonomia i llibertat. Les associacions han de poder caminar soles i fer les seves propostes i accions sense el control de la Paeria però col·laborant sempre.

Foto: Núria Martínez

 1. Quins canvis pensa fer en matèria de mobilitat? Lleida és una ciutat que es pot caminar o recórrer sense vehicles de forma molt fàcil. No obstant, cal habilitar alguns recorreguts, algunes rutes per a poder caminar o anar en bicicleta – per exemple – amb total seguretat.
 2. I que farà per els empresaris i els emprenedors? La primera mesura o acció important i necessària és parlar amb els empresaris – el petit i mitjà empresari ocupa un 90 per cent de la nostra població, escoltar-nos i donar-los suport.
 3. Vosté es partidari d’intensificar la campanya “Més bon tracte” impulsada per l’actual govern? L’oci – ja sigui nocturn o no – tan sols s’hauria de plantejar en un marc de llibertat, igualtat, equitat i respecte. Actualment no passa, per això totes les campanyes que lluitin contra les violències masclistes que ataquen la nostra societat seran benvingudes. Cal seguir treballant – i molt – en aquest àmbit, des de la informació però sobretot des de la formació i la conscienciació dels més joves.
 4. Demani el vot a la ciutadania... 39 anys són massa... per higiene democràtica, per trencar i acabar d’una vegada per totes amb el pacte de la vergonya i amb el bloc del 155, cal un canvi honest que tingui com a base els valors republicans i els drets socials i nacionals dels veïns i veïnes de Lleida.

 

AUTOR DE L'ENTREVISTA: JOSEP MARIA CASTELLS BENABARRE @OficialCastells

Llegir 591 vegades Darrera modificació el Dimarts, 02 abril 2019 19:10

 

El temps a Balaguer

 

 

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre

@OFICIALCASTELLS

 Resultat d'imatges de TWITTER