Oficial ®
Dijous, 13 Març 2014 09:05

Pep Mòdol: "Un país desequilibrat com el nostre té sempre més dificultats alhora d'encarar el futur"

Escrit per

Desde quan està a NeCAT?

Des del seu inici, al desembre del 2012. Vaig anar a la primera reunió a Sitges amb dos bons amics de Lleida i ens hi vam sumar.

Sou un partit socialista independentista?

Cap definició millor que la que expressen els estatuts: Nova Esquerra Catalana és una organització política de tradició catalanista i amb vocació europea, amb el propòsit de transformar la societat, de governar en nom de la majoria, inspirada en els valors del socialisme democràtic, amb la voluntat d’expressar anhels de llibertat, equitat i drets iguals dels ciutadans.

Quins són els seus objectius?

En bona part els objectius vénen també expressats en els estatuts però en aquest moment hi ha una prioritat reiteradament manifestada pels ciutadans que no és altra que la de caminar cap a la construcció d'un estat català que requereix grans consensos i del que no podia quedar fora el socialisme catalanista. Sembla, a hores d'ara, que fer aquest camí amb un PSC que ha perdut bona part de les seves arrels, és impossible. Calia doncs crear aquest espai polític.


Quina és la “ideologia” de Nova Esquerra?

Crec haver-ho contestat, ens sentim identificats amb el socialisme catalanista però estem oberts a totes les sensibilitats que aspiren a bastir un món més just, més igual, més solidari...

Perquè Nova Esquerra?

La fortalesa del catalanisme polític no serà plena, si no compta a la vegada amb el que ha estat un dels seus pilars centrals, el socialisme democràtic. Des de NECat contribuirem a exercir el rol que aquesta tradició ha representat en els darrers 35 anys, incloent-hi el seu lideratge en moments molt significatius. Davant d’aquest moment extraordinari NECat representa l’esperit que no abdica a liderar Catalunya des del socialisme i des de la màxima ambició com a país. D'aquest punt de vista, el socialisme catalanista es manifesta des de NECat amb tot el potencial per fer realitat els anhels de justícia social i equitat i la nostra voluntat d’autogovernar-nos amb un Estat propi.

Quins han estat els impulsors del partit?

Molts i diversos agents, alguns ciutadans desencantats de la renúncia del PSC però molts altres que arriben a la política per primer cop. És del tot injust simplificar en la idea d'aquest un projecte d'Ernest Maragall per intentar torpedinar un projecte col·lectiu. El mateix Ernest va dir que deixaria la direcció del projecte un cop s'hagués consolidat i així ho ha fet i, vet aquí, rutlla igual.

Com funcioneu internament?

Som una formació radicalment democràtica. Sabem que bona part del desencís de bona part de la ciutadania prové de les males i poc transparents pràctiques d'algun partits polítics.

Qui i com es prenen les decisions?

L'Assemblea és sempre l'òrgan sobirà. Entre Assemblea i Assemblea es van elegir 25 consellers nacionals que són els encarregats de fer la feina diària i, en qualsevol cas les decisions es prenen de forma transversal entre aquests sense jerarquies, això si, amb una distribució de funcions i responsabilitats concretes.

Us presentareu a les eleccions?

Si és clar. A les properes europees anem amb coalició amb ERC, cal recordar que nosaltres vàrem ser els impulsors de la campanya Junts a Europa. Ens hagués agradat una coalició més ampla, de tots els partits sobiranistes. Això finalment no va ser possible però creiem que l'aliança actual dona resposta a molts anhels dels catalans.

A Lleida en quines demarcacions teniu agrupacions locals?

De moment funcionem com una sola Assemblea però ben aviat hi haurà NECat Noguera, Garrigues, Urgell, etc.

Penseu presentar-vos a Balaguer?

Sens dubte.

Teniu pensat de pactar amb algún partit?

Això ho hauran de decidir els companys i companyes de Balaguer però en qualsevol cas som partidaris de fer aliances i de generar sinèrgies més enllà dels interessos partidaris o partidistes.

Quina relació teniu actualment amb Esquerra Republicana de Catalunya?

Magnífica, de fet anem junts a les properes eleccions. Mantenim però també magnífiques i cordials relacions amb altres formacions catalanistes.

Quins canvis creus que fan falta a Lleida capital?

Ara mateix Lleida no té un projecte clar i definit de ciutat que sigui assumit i entès per la majoria de la seva població. El model de les grans obres i el totxo és mort i cal cercar noves alternatives per a què Lleida sigui la veritable capital del Ponent de Catalunya. Un nou model de ciutat no es pot fer des de la porpra i les altures, cal baixar a peu de carrer i compartir, incentivar models culturals, ajudar a la gent jove a no haver de fotre el camp i cuidar als nostres grans. Aquestes coses no es poden fer des de la mala utilització de la majoria absoluta que porta a despropòsits inexplicables (com el de col·locar al gendre com a cap de gabinet) i a endeutaments insuportables com l'actual.

Que pensen fer contra el desequilibri territorial?

Aquest no és solament una prioritat de NECat Lleida, és la prioritat de tot NECat. Un país desequilibrat com el nostre té sempre més dificultats alhora d'encarar el futur. Si volem que la gent es quedi al territori li hem de posar fàcil i ara sembla que fem tot el contrari els compliquem la vida als joves fins que es veuen quasi obligats a fotre el camp. I ho dic amb tota pena perquè ho he patit en primera persona. Si per mantenir el territori equilibrat cal incentivar algunes zones (i no dic tant subvencionar com facilitar infraestructures o serveis, per exemple) doncs s'incentiva, aquesta és de ben segur una bona inversió.

I per la promoció del turisme a la nostra província?

El turisme és i serà, amb la industria agroalimentaria la nostra possibilitat de futurs. No cal inventar gran cosa, simplement copiant el model de l'Aude, de l'Ariege, o de lAnguedoc-Roselló en general ja faríem un pas endavant prodigiós. Tenim més riquesa, més varietat, més territori, però ho mal-explotem sense sumar. No vull dir que res s'hagi fet, però resta molt per fer.

 "El problema més gran de Lleida és

el conformisme fatalista de molts"


Amb qui té més bona relació de La Paeria de Lleida?

Crec tenir bona relació amb la pràctica totalitat dels regidors, forma part del meu tarannà, i alguns per sobre de tot són amics personals. Penso però que la majoria dels regidors estan francament frustrats o tenen la sensació de què no pinten gran cosa, de què tot bé dirigit i ordenat des d'un parell de despatxos, que això de la “participació” és una virtut que solament apareix en els programes electorals. Passa a més que en aquests moments no hi ha cap grup d'esquerres a la Paeria. I ja sé que algú s'empiparà, però és el que penso.

Penseu anar a l'acte que organitzarà l’Assemblea Nacional Catalana per aquest 11 de setembre de 2014? per què?

Amb tota certesa. Entre altres coses perquè sóc membre de l'ANC des de la seva fundació. Tant de bo l'ANC ja no hagués de convocar, però em temo que si. I torno a repetir, el consens i la unitat del catalanisme és la nostra principal arma en aquests moments.

Si el seu partit governa o obté representació demanarà finalitzar les obres de l’autovia Lleida-Balaguer?

La 1313, la 230 i la 240 són prioritats inajornables. És impresentable que a hores d'ara encara n'hàgim de parlar.

Quin creu que és el defecte més gran que té Lleida?

El conformisme fatalista de molts.

Que faria vostè per corregir aquest problema?

Allò que continuo fent cada dia: treballar, creure, educar, somiar, projectar... Ens hem d'engrescar els uns als altres i acabar sabent que si volem som imparables. La resignació és l'excusa dels incapaços o els covards. Només hem de tenir por de la por.

 

Llegir 4829 vegades
Josep Maria Castells

Nascut a Lleida el 13/2/1989. Director i fundador del Mercadal de Balaguer desde fa 8 anys i actualment visc a Lleida. Sóc community manager d'empreses, entitats i partits polítics.

Sóc influencer i vaig ser autor de 5 blocs d'opinió. Activista sociocultural i filàntrop. Optimista. Durant l'adolescència ja apuntava maneres i vaig demostrar a la galeria tot el meu talent i vocació pel periodisme en ser el creador de la primera ràdio i televisió en streaming de la província i participant desinteressadament en programes radiofònics d'emissores de prestigi en aquells temps com ara Flip Flap Ràdio i RNE4.

Vaig ser locutor durant una temporada a Ràdio Artesa de Segre amb només 15 anys i desde llavors també vaig participar assiduament en diversos mitjans de comunicació.

Compto amb una trajectòria com activista sociocultural a  Balaguer de gairebé 15 anys i entre altres coses vaig impulsar una entitat juvenil a la capital de La Noguera i vaig ser impulsor i director de l'emissora Ràdio Connecta de Balaguer.

He participat puntualment en programes de televisió a nivell estatal com ara "Espejo Público" d'Antena3, i de ràdio a Onda Cero a "Nits de ràdio" i de forma molt puntual al Periódico de Catalunya i La Vanguardia.

A més he participat en diferents conferències i taules de debat; una sobre periodisme optimista al IEI de Lleida i a la taula rodona titulada «Els mitjans locals en l'era global» el 2016 a la Universitat de Lleida.


Vaig arribar a ser finalista de la VII edició dels Premis Lleidatans de la Jove Cambra Internacional.
Avui en dia estic intentant elaborar el meu primer llibre que inclourà un recull dels millors articles publicats a les diferents revistes i periòdics del territori. Actualment estic impulsant l’elitocràcia amb la recepta màgica de l’optimisme. El meu lema a la vida és OPTIMISME.

 Em considero una persona sincera, persistent, ambiciosa, empàtica, altruista, filantròpica, sana i esportista. Compto amb coneixements bàsics de cuina, serveis de restaurant. Em fascina la psicologia, sociologia,l' innovació, noves tecnologies, periodisme, màrqueting, comerç, política, democràcia, associacionisme, drets humans i pau, etc.

Al llarg de la meva vida aspiro a col·laborar i treballar a TV3, Flaix FM, RTVE, Zeta, Atresmedia, Mediaset i Grup Godó. 
Em sento molt identificat amb les marques i valors de Mediamarkt, Google, Facebook, IBM, Amazon i Microsoft on m'agradaria poder treballar en un futur. 

Sóc persona de cul inquiet que li agrada tocar moltes tecles a la vida, d'afany incansable, que persisteix i lluita fins al final.

La persona que més admiro del món és el professor i científic José Luis Cordeiro. 

www.elmercadal.cat

 

El temps a Balaguer

 

 

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre