SEGUIU-NOS

Actualitzat 7:32 PM CEST, May 16, 2018

2018: un any nou d'optimisme

Estem acabant l'any 2017, un any marcat per certa tensió i inestabilitat política, social, econòmica, laboral i religiosa. Aquest any nou que es presenta crec que serà l'inici d'una nova i fructífera etapa en tots els aspectes que he citat. El 2018 és un nou any on podem assolir noves metes i propòsits tant en l'àmbit personal com col·lectiu si ens ho proposem i ens hi impliquem des de el primer dia.

Primerament crec que políticament veurem l'inici d'una nova etapa amb mecanismes per aconseguir que no hi hagi cap cas de corrupció, i on el ciutadà tindrà molt més protagonisme a l'hora d'elaborar noves polítiques i projectes de ciutat o de país. També serà l'any de la primera modificació de la Constitució creada el 1978, que coincidirà amb l'elaboració o aprovació d'un nou estatut per Catalunya. També veurem com noves forces polítiques entraran al Parlament de Catalunya.

Socialment és previsible que la gent s'impliqui molt més en els temes que ens preocupen i vulguin formar part d'un món millor, sense desigualtats ni discriminacions,  i per aquest motiu caldrà que es faci més activisme social i cultural, que permetrà una gran transformació cívica i ètica si ens organitzem de forma correcta. Serà també un any important per la reforma horària, una iniciativa ciutadana que impulsa canvis horaris perquè puguem gaudir de més llibertat en la gestió del nostre temps impulsant hàbits horaris cívics, potenciant la igualtat entre les persones, les nostres capacitats de bona relació i, sobretot, la nostra salut i benestar.

Pel que fa a l’aspecte social, els mitjans de comunicació, xarxes socials i altres mitjans de difusió es faran ressò de tots temes socials "ignorats" fins al moment. Veurem també com les xarxes socials apostaran per nous mètodes perquè la gent torni a relacionar-se presencialment (al carrer, cinema, teatre, sales d'oci...)

En l’economia podrem observar un nou paradigma, on el petit comerç de proximitat anirà desapareixent de forma molt accentuada i el creixement de les grans empreses i multinacionals es farà notar per tots els territoris. És probable doncs, que a poblacions com Balaguer s'obrin nous supermercats i empreses mitjanes i grans dedicades als sectors més avançats (sobretot sector terciari i els nous sectors), que crearan molts llocs de treball als països desenvolupats. Pel que fa als diners, és possible que l'economia es vagi recuperant lleugerament i tothom disposi d'uns ingressos mínims com també s'apostarà molt més pels bitcoins, els diners del futur.

Pel que fa als temes laborals és previsible que es comenci a apostar per jornades d'un màxim de 5 hores diàries i on els treballadors podran conciliar més bé la vida laboral amb la familiar. Les empreses i multinacionals seguiran apostant per la inclusió laboral de persones amb risc d'exclusió o que tenen alguna discapacitat.

En l'àmbit religiós podrem veure com l'església catòlica es modernitzarà i apostarà per la gent jove, com hanaconseguit satisfactòriament altres religions del món.

Per aconseguir tot això que plantejo només cal la nostra implicació diària amb petites accions i gests. La filantropia no consisteix només en donar grans fortunes o donatius als més necessitats o dedicar tot el dia a ajudar als demés. La filantropia està a l'abast de tots, i  cadascú,  amb el seu granet de sorra en petits detalls amb els demés podem fer grans transformacions. 

Josep Maria Castells

27 anys.Emprenedor. Comunicador. Escriptor. Activista sociocultural. Filàntrop. Futurista. Fundador del portal web 'El Mercadal' , amb més de 8 anys d'experiència en el apassionant món del periodisme. Amb més de 130 artícles publicats a la premsa de Lleida desde 2009, porto anys intensos dedicats a la creació d'artícles d'opinió d'alta creativitat, he col·laborat amb més de 15 mitjans de comunicació de paper i digitals. He col·laborat en una desena de ràdios. També col·laboro en diversos programes de televisió amb els meus tuits.

També és Top30 Influencer a Klout de Lleida i un dels activistes culturals i socials més importants present i actiu a les xarxes socials, on aposto per aportar artícles reflexius que aportin coses positives a la nostra societat. El meu lema a la vida és "els defectes et fan real".

Lloc Web: www.elmercadal.cat