La criopreservació és la conservació en fred, habitualment a temperatures molt baixes, de qualsevol tipus de material biològic. Ja s'utilitza amb èxit amb embrions humans i ha demostrat la seva funcionalitat en la conservació d'òrgans animals. 

La criónica és la ciència que pretén aplicar aquestes tècniques de criopreservació després de la mort legal del pacient amb l'objectiu de conservar en estat d'animació suspesa a la persona fins que sigui possible aprofitar els avenços tecnològics futurs per restituir la seva activitat biològica normal amb absoluta plenitud. Es tracta d'una distinció fonamentalment tècnica. Si bé tots dos processos tenen en comú la idea subjacent del refredament, la congelació directa és un procediment en desús, atès que la formació de cristalls de gel provoca danys importants en la integritat cel·lular i dels teixits de l'organisme que comprometen la seva viabilitat. La vitrificació és una tècnica depurada de refredament que, mitjançant l'ús de substàncies anticongelants i el control de la velocitat de refredament, impedeix que les molècules d'aigua puguin reorganitzar formant aquests cristalls. En termes físics, s'aconsegueix arribar a un estat sòlid vitri en lloc de cristal·lí, en què, fins i tot a nivell microscòpic, l'estructura anatòmica i tissular es conserva intacta. 

Oferir garanties absolutes de recuperació al cent per cent dels casos resultarà impossible fins i tot quan la recuperació de pacients criopreservats es dugui a terme de forma rutinària, per tant, és millor parlar de probabilitat de recuperació de les persones criopreservades.

Encara que hi ha algunes  entitats que ofereixen aquest servei als Estats Units, on hi ha centenars de persones criopreservades,  a Europa no existia cap companyia que oferira aquesta possibilitat .  Ara serà l'empresa valenciana  Cecryon  la que posi a disposició dels usuaris aquest servei per a tot Europa. Dirigida per Javier Tapia , Cecryon té el seu centre en el Polígon El Oliveral de Riba-roja de Túria, en unes instal·lacions de 1.500 metres quadrats que estaran adequades per començar a oferir aquesta alternativa a l'enterrament o la incineració a la fi de 2018. 

El dia de demà, la tecnologia i els avenços científics ens permetran recuperar els pacients criopreservats. No obstant això, d'acord amb els avenços científics en medicina, criopreservació, nanobiotecnologia, etc. segurament que aquest grau de desenvolupament s'assolirà en un futur relativament proper.  A mesura que el desenvolupament científic augmenti les probabilitats de recuperar amb èxit als pacients s'incrementaran, però la possibilitat de fracàs, per raons tècniques o causes de força major, no es pot reduir mai a zero. A dia d'avui ja podem dir que morir per tornar a viure és possible!

Més d'un cop ens haurem preguntat si existeixen oportunitats reals de trobar una parella estable al teu gust i preferències. Doncs a través d'internet, cada dia és més fàcil i anem a millor! 

Avui dia lligar per la xarxa o tenir una relació de parella estable està a l'abast de tothom i a través del nostre telèfon intel·ligent podem fer el primer pas i trencar el gel per aconseguir a posteriori una relació real i estable.Les xarxes socials per cercar parella tradicionals com ara Badoo i Tinder han tingut una repercussió important però no són prou eficaces ni satisfan els seus usuaris en la versió gratuïta ni tampoc amb la de pagament.

Això és el que ha detectat l'equip del multimilionari i filantrop Mark Zuckerberg que ja ha anunciat que la seva companyia posarà en marxa un servei dins de la seva 'app', per trobar parella on els més de 200 milions d'usuaris solters gairebé tots tinguin parella en qüestió de pocs anys. S'espera que la gran rebuda d'aquest servei gratuït faci que Badoo i Tinder hagin de seguir una estratègia semblant si no volen perdre protagonisme i perdre gran part dels seus usuaris.Zuckerberg va afirmar fa uns dies que aquest innovador servei estarà disponible molt aviat i estarà integrat dins de Facebook. El Dating no està solament pensat per tenir aventures i sexe, sinó que té com a principal prioritat oferir un servei per arribar a tenir relacions de llarga durada.

Tot això és molt positiu i enriqueix la ciutadania en una societat on és cada vegada més necessari tenir relacions afectives.En definitiva: que si ara no tens parella no et preocupis ni perdis l'esperança ja que  la trobaràs ben aviat amb Dating, que es convertirà en pocs mesos la xarxa més popular i eficaç per trobar parella i sense pagar ni un cèntim de la teva butxaca. Moltes gràcies Mark per la teva solidaritat!

Darrerament la psiquiatria a Lleida està vivint canvis importants i apareixen veus favorables a millorar l'atenció al pacient per evitar despeses sanitàries substituint la farmacologia per més diàleg i escolta activa. Segons fonts de UA1 Ràdio fa pocs dies, el Dr.Pedra ha declarat que un dels canvis més importants en l'atenció sanitària de les últimes dècades és que el pacient passa de ser un simple receptor passiu de la informació provinent del metge, a ser soci col·laborador que treballa al costat de l'equip de salut per aconseguir la curació.

Segons afirma aquest professional, l'acord terapèutic implica la implantació d'un procediment per etapes com la creació del vincle terapèutic, informació sobre opcions, pros i contres del tractament i la seva relació amb els valors i preferències del pacient.

L'esquizofrènia i altres trastorns mentals són considerats avui dia per l'OMS com malalties cròniques que actualment es tracten farmacològicament a través de psicoteràpia i rehabilitació comunitària.

S'estima que el 30% dels pacients té bona recuperació, un 20% té una recuperació regular i el 50% roman amb dificultats al llarg de tota la seva vida.

Alguns doctors afirmen que aquesta malaltia mai tindrà cura perquè creuen que mai es resoldrà l'aspecte bioquímic, mentre que altres especialistes més positius i atrevits presumeixen públicament d'haver curat a bona part dels pacients. I a Lleida el pioner d'aquesta nova forma de pensar és aquest doctor, que a més de tenir consulta pròpia, també és l'actual director del Centre Reeixir.

Aquest doctor és molt optimista respecte la possibilitat de curació dels pacients amb trastorns mentals. A més des de 1990 aquest doctor desenvolupa a Lleida tasques assistencials de salut mental a nens i adolescents, tant en l'àmbit ambulatori com hospitalari. Membre de l'Associació espanyola de psiquiatria del nen i adolescent. És autor de diferents publicacions i ponències relacionades amb els trastorns del comportament.

La Xina fa pocs dies ha anunciat que serà el primer país a implantar un sistema avantguardista i alhora tecnològic per supervisar el comportament dels seus ciutadans i farà realitat la ficció del 1984 d'Orwell o més recentment d'alguns capítols de la sèrie BlackMirror.
A partir d'ara el foment del terrorisme, les discriminacions, viatjar amb documentació falsa, transportar objectes prohibits, els mals comportaments en els vols o dur bitllets caducats restaran punts. També hi haurà un control de delictes telemàtics, pels que no paguin impostos o multes, fumin en llocs prohibits, etc.

En definitiva: que els xinesos ja tenen una mesura de ciutadania en vigor i servirà perquè les persones "no confiables" siguin incloses en una mena de "llista negra". Com han comentat alguns mitjans de comunicació això serà un "Gran Germà".

Aquesta mesura és bastant probable que contribueixi en millorar el món tenim actualment i crec que s'hauria de prendre patró del gegant asiàtic i estendreaquestes mesures a la Unió Europea perquè aquestes en fomenten la millora de l'estat de dret, el respecte i el compromís de fer unes ciutats millors, fomentant la cultura de conductes correctes i del respecte.

Gràcies al big data i les tècniques d'intel·ligència que tenim, els governs tindran capacitat de recopilar informació de tots els ciutadans i un total de 1.400 milions de ciutadans es beneficiaran d'aquests sistemes de videovigilància que superen de llarg els 180 milions de càmeres de seguretat a Xina), en les quals pot monitorar fàcilment la població a fi de bé.

Crec que els xinesos són molt més intel·ligents que els europeus en aquest aspecte i haurien d'estar orgullosos del desenvolupament de la tecnologia d'identificació facial que han posat en marxa el seu govern i que estarà implantada a la totalitat l'any 2020.

Penso que molts dels ciutadans xinesos s'hi acostumaran i en reconeixeran els beneficis d'aquí a pocs anys, i com us deia abans crec que Europa haurà de fer el mateix en un futur no gaire llunyà. Hem de ser optimistes i creure que junts podem fer possible aquesta regeneració moral i contribuir en la millora del nostre estimat planeta terra.
 
Dilluns, 19 Març 2018 11:54

Tot comença, tot acaba

Escrit per

Tot comença i tot acaba. I us comunico que em prenc un respir després  de 8 anys a la xarxa. A partir d'ara El Mercadal treurà una nova pàgina on s'abordaran temes de salut mental i el diari conservarà la seva hemeroteca per a que pogueu gaudir dels 8 anys de periodisme optimista. 

La nova plataforma que farem servir s'anomena Wordpress i ens dedicarem a la temàtica de la salut mental, i comptarà amb el suport de nombroses entitats de salut per a fer possible un projecte renovat on es potenciarà el feedback amb l'usuari de la pàgina.

Esperem doncs que 'El Mercadal de la Salut Mental' tingui una bona rebuda per part dels lleidatans i lleidatanes, i que poc a poc la salut mental no sigui un tabú per les persones 

Avui el Servei de Rehabilitació Comunitari de Lleida ha comptat amb una interessant conferència del professor de la Universitat de Lleida el Sr. Carles Alsinet Mora, on ha fet una pinzellada sobre l'importància de la Psicologia Positiva que es centra a donar suport i treballar el potencial i les qualitats positives de les persones, assolint objectius beneficiosos que augmenten el seu estat de benestar.

Aquest enfocament ajuda a millorar la nostra qualitat de vida i a incrementar el nostre grau de felicitat. Una vintena de persones d'aquest servei de rehabilitació han conegut un punt de vista diferent dins del món de la psicologia moderna.

Alsinet ha explicat que les persones que experimenten de forma constant emocions positives generalment es mostren més satisfetes, tendeixen a ser exitoses en diverses àrees de la vida -com el treball, la salut, les relacions, el suport social o els ingressos econòmics- i aprofiten el temps, en aquest estat d'emocions positives, per poder buscar nous objectius. Cada vegada més, la felicitat es considera una mesura adequada pel progrés social i, per tant, objecte de les polítiques públiques que podrien permetre a les persones viure una vida millor. La felicitat és una demanda actual que té cada cop més importància, especialment en contextos pel desenvolupament d’organitzacions saludables. Alsinet ha explicat que aquesta tendència va cada vegada a més i canviarà la societat i les persones.

Els usuaris del SRC han valorat aquesta xerrada com "una xerrada molt interessant i positiva que cal que s'apliqui ben aviat a tots els recursos de salut mental" . D'altres han dit que "Aquesta xerrada m'ha servit per a molt perquè mai havia sentit que un psicòleg cregués tant amb els potencials de les persones enlloc de les limitacions". 

Ja era hora que que algun psicòleg fos optimista!

El Mercadal, el pioner en periodisme optimista a Catalunya està treballant per a que el proper mes de maig estigui enllestit un bloc especialitzat en salut mental, concretament de l'àrea de Lleida. El bloc es titularà 'El Mercadal de la salut mental' .

Allí hi podreu trobar tota mena d'informació, notícies, curiositats, tendències, i podreu fer-nos les consultes que necessiteu i molt més!

Si voleu formar part d'aquest projecte i sou d'alguna entitat de salut mental, fundació, empresa solidària,ONG o Fundació i voleu participar d'aquest bonic projecte  poseu-vos en contacte amb Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.  

 

 

La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Núria Balada, ha llegit aquest vespre la Declaració Institucional del Dia Internacional de les Dones Veus que no veus. Per la visibilitat de les dones als mitjans de comunicació, que demana la implicació i la complicitat dels mitjans de comunicació per a la normalització de la representació de les dones i l’eliminació d’imaginaris que reprodueixen rols i estereotips sexistes.
Aquest és també l’objectiu de la campanya de sensibilització #Veusquenoveus que difon l’ICD aquest 8 de març i el tema de la taula rodona amb dones rellevants del món de la comunicació a Catalunya que ha tingut lloc aquesta tarda en l’acte institucional del Dia Internacional de les Dones al Palau de la Generalitat.
 
Pla estratègic de polítiques de gènere 2018-2021
La visibilització de les dones és un dels eixos de les actuacions del Pla estratègic de polítiques de gènere 2018-2021. L’ICD ha iniciat un procés de participació per a l’elaboració d’aquest Pla i aquest mes de març s’ha convidat a les entitats i els agents socials implicats a incorporar la seva expertesa en la seva elaboració. L’objectiu és fer polítiques el màxim d’eficaces i que donin la millor resposta possible a les necessitats de les dones.
Intervenen en aquest procés tots els departaments de la Generalitat, el Consell Nacional de les Dones de Catalunya, Grups d’Expertes, la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència masclista, els Serveis d’Informació i Atenció a les Dones, els Serveis especialitzats i els Circuits territorials de violència masclista. Un cop l’ICD elabori la proposta amb totes les aportacions passarà un procés de validació a través de la Comissió Interdepartamental per a la Igualtat Efectiva de Dones i Homes i les entitats municipalistes de Catalunya fins a la seva aprovació per Acord de Govern.
 
Les polítiques públiques que desenvolupa el Govern en aquest camp incorporen  dues novetats:
 
·         Plans anuals de millora de la transversalitat: per enfortir la incorporació de la perspectiva de gènere a tots els nivells i actuacions de l’administració de la Generalitat
·         Actuacions que s’executaran i avaluaran per períodes de 2 anys.
 
El Pla,  a més de la Visibilització de les dones i la comunicació no sexista aborda els següents eixos:
·         Educació i promoció del valors i models igualitaris
·         Promoció de l’equitat de gènere en el treball i la coresponsabilitat en els usos dels temps
·         Prevenció i eradicació de la violència masclista
·         Participació política i social i apoderament personal i comunitari de les dones
·         Millora de la qualitat i de l’abast de la perspectiva de gènere sectorial ( esports, universitats, món rural, justícia)
·         Transversalització de la perspectiva de gènere en les polítiques públiques
 
Nou Postgrau en Polítiques d’Igualtat de Gènere a la Gestió Pública
 
Per poder incorporar la perspectiva de gènere a totes les actuacions de l’administració, el Govern ha dissenyat el Pla Director de Formació en equitat de gènere de Catalunya 2017-2020. És en aquest marc que l’ICD i l’Escola d’Administració Pública de Catalunya inicien aquest any el Postgrau en Polítiques d’Igualtat de Gènere a la Gestió Pública (PIGGP).
 
Aquest curs de tercer cicle  aportarà coneixements, competències i habilitats per a la construcció d’una gestió pública amb perspectiva de gènere. El postgrau condensa tota l’experiència docent, professional i investigadora de les millors persones especialistes en antropologia, ciència política, dret, economia, història, psicologia i sociologia, entre d’altres especialitats.
La seva realització dóna compliment a la Llei 17/2015,  de 21 de juliol, d’igualtat efectiva entre dones i homes (LIEDH), respecte a l’obligació de formació bàsica, progressiva i permanent en matèria d’igualtat i perspectiva de gènere impartida per personal expert.

L’Ajuntament de Lleida ha dedicat un carrer de la ciutat al restaurador gastronòmic Àngel Concusí. El tinent d’alcalde Fèlix Larrosa i els familiars del reconegut cuiner han inaugurat aquesta tarda el carrer, ubicat entre els carrers Miquel Batllori i Ramon Rubial, la costat del Decathlon.

Fèlix Larrosa ha remarcat que amb el nom de Moncusí apareix el sector turístic als carrers de Lleida i ha posat en relleu el treball que va fer per la gastronomia lleidatana, entre altres, amb la posada en marxa del Molí de la Nora, reconegut amb un estel Michelin. El tinent d’alcalde ha apuntat també el concurs de Joves Cuiners Àngel Monscusí amb què es promou la creativitat culinària i les possibilitats dels productes locals lleidatans.

En representació de la família, els fills Ivan i Laura han agraït aquest reconeixement, que mantindrà viu el llegat del seu pare, qui va tenir una curta però prolífica vida professional. Igualment la seva vídua, Rachel Metznen, ha agraït l’esforç que s’ha fet per aquesta iniciativa.

El president de l’AV Copa d’Or, David Melè, ha indicat que les ciutats creixen i canvien i que amb reconeixements com aquest es manté el llegat de les persones.

La proposta de dedicar un carrer a Àngel Moncusí va néixer de la Federació d’Hostaleria de Lleida i ha comptat amb el suport de Turisme de Lleida. El president de la Federació, Josep Castellarnau, ha assegurat que és un orgull, ja que és un dels primers cuiners que tenen un carrer a les terres de Lleida i que s’ha de distingir les persones que han deixat petjada en aquest sector, perquè han ajudat la gastronomia lleidatana a arribar on és ara.

Durant l’acte, al qual han assistit els fills i els i les netes del cuiner, així com els regidors Paco Cerdà, José Luis Osorio, Josep Maria Baiget i Joan Vilella.

Àngel Moncusí va ser un dels cuiners més rellevants de la ciutat i de les terres de Lleida. Era un restaurador amb una presència múltiple, entrava i sortia de la cuina, amb la mateixa freqüència que visitava les taules del seu excel·lent museu gastronòmic, un museu dels millors productes gastronòmics i vins de Catalunya.

Va fundar el Molí de la Nora, convertint el seu local, especialitzat en peixos i mariscs, en un dels projectes de restauració amb més presència a la ciutat, fins el 1994, quan va tancar portes. El 1977 el Molí de la Nora va ser el primer establiment de Lleida a obtenir un estel Michelin, que va mantenir fins al final dels darrers dies.

El seu nom dóna nom als guardons culinaris més destacats que se celebren a la ciutat, per reconèixer nous talents en el món de la gastronomia i que enguany arriben a la 29a edició.

L’Ajuntament de Balaguer i l’Associació de comerciants de Balaguer se sumen a la Setmana del Comerç, que se celebra arreu del país, a través d’un programa d’activitats que combina la formació, la festa, el debat i la reflexió al voltant d’un sector fonamental per l’economia i la vitalitat de la nostra ciutat i en la que els protagonistes han de ser els comerciants i els professionals vinculats a l’activitat comercial.

L’ajuntament de Balaguer i l’associació de Comerciants de la ciutat han volgut esmerçar esforços participant en aquesta edició d’una forma conjunta i activa per tal d’incentivar el Comerç local i de proximitat.

De fet es tracta d’una iniciativa que te com a objectiu apropar al sector comercial eines per millorar la seva competivitat i també esdevenir un espai de debat i intercanvi de coneixement.

És per aquest motiu que amb la col.laboració de la Cambra de Comerç de lleida i la Fecom, tindran lloc unes càpsules formatives el dimarts dia 20 sota el títol “Tinc un estand… i ara què? Una fira, una oportunitat. Aprofita-la!” Consells i propostes perquè els expositors treguin el màxim profit de la seva participació a les fires, a càrrec de la Sra. Blanca Siurana, economista, formadora i consultora especialista del sector del comerç de la Cambra de Comerç de Lleida, i el dijous dia 22, “Com usar bé el whatsapp amb els clients” El whatsapp és l’aplicació de missatgeria instantània per excel·lència en la vida personal. Però sabem fer-ne un bon ús en l’àmbit comercial entre empresa i clients? A càrrec de la Sra. Laura Estadella Llicenciada en Publicitat i Relacions Públiques i especialitzada en Community Management.

El divendres i com a a acte de cloenda de la Setmana del Comerç tindrà lloc la Festa del Comerç amb un Sopar – col.loqui amb la participació del Sr. Oriol Cesena, que parlarà sobre “Nous models de dinamització comercial”.

La xerrada tractarà sobre els nous reptes que el comerç de proximitat haurà d’afrontar en els propers anys.

Des de la necessitat d’implementar noves fórmules de dinamització no només comercials sinó també econòmiques i culturals, fins a les eines necessàries per disposar d’un teixit associatiu fort i sòlid que incentivi la professionalització i la visibilitat del comerç de Balaguer.

Oriol Cesena és economista, professor universitari i expert en màrqueting i comercialització. És director de l’empresa FOCALIZZA, consultora especialitzada en estratègies de desenvolupament de comerç urbà i economia urbana.

També és autor de diferents publicacions i llibres vinculats al món del comerç urbà i dels que destaca el “Manual de comerç urbà: un enfocament des de l’òptica del màrqueting”, que es pot descarregar a la mateixa web de la seva empresa.

Lloc de celebració i preu del sopar: Restaurant del Santuari. 25 €

Les dues xerrades formatives tindràn lloc al CEI Balaguer i són gratuïtes, però caldrà inscriure’s prèviament a qualsevol de les activitats per telèfon/ correu a:

ACB: 973 446 713 o Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

CEI: 973 445 884 Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

 

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre