Dilluns, 28 Novembre 2016 20:14

El Govern de la Generalitat posarà en marxa l'any vinent una reforma horària per promoure la felicitat

Escrit per
La consellera de la Presidència, Neus Munté, ha refermat el compromís del Generalitat en el projecte de la Reforma Horària “des del convenciment de la necessitat de reformar els horaris, per tal d’adaptar-los a uns temps més humans, cívics i saludables”. La portaveu del Govern així ho ha assegurat aquest matí durant la roda de premsa per presentar la primera campanya de comunicació de la Generalitat de Catalunya per impulsar la reforma horària.
 
A l’acte, celebrat a la Sala Torres Garcia, al Palau de la Generalitat, també ha participat el director general de de Difusió, Ignasi Genovès, qui ha destacat que l’objectiu d’aquesta campanya “Trobarem temps dins del temps” que s’inicia avui i es durà a terme fins el 18 de desembre, és “començar a crear consciència i a explicar quins són els beneficis de la reforma horària” per aconseguir una “opinió favorable al procés de Reforma Horària i a la llei que s’està preparant.”
 
Munté ha dit durant la presentació que “aquest és un canvi per guanyar” al qual es van comprometre el Govern i el Parlament de Catalunya, i en el qual “hi guanya tothom”, sobretot “en igualtat entre les persones, especialment entre dones i homes, en salut i benestar”. En aquest sentit, la consellera ha destacat alguns dels beneficis de la Reforma Horària com ara “compartir temps amb la família i els amics, comprometre'ns socialment, practicar esports, créixer amb la cultura, aprendre coses noves o, simplement, descansar”.
 
 La consellera de la Presidència ha subratllat també que amb l’aplicació de la Reforma Horària, que bàsicament pretén compactar els horaris laborals i avançar l'hora dels àpats i del descans, es guanyarà en la corresponsabilitat pel que fa a la cura dels fills i tasques domèstiques; en temps de descans per a infants i adolescents, de manera que en potenciarem l’aprenentatge i el desenvolupament personal i el seu aprenentatge; i en satisfacció de treballadors i empreses, creant un bon ambient de treball que permeti millorar la capacitat, productivitat i la competitivitat empresarial. “En aquest sentit”, ha apuntat Munté, “guanyaran les dones, millorant les seves expectatives laborals amb les mesures de conciliació horària”.
 
 
Consumidors, comerços, actors culturals i de lleure seran altres sectors de la societat que se’n beneficiaran, però “per aconseguir tot això cal una actuació coordinada de tots els agents i de tots els àmbits de la vida quotidiana. Totes les peces han d'encaixar i han d’encaixar a l’hora” ha explicat la consellera.
 
Munté també s’ha referit al Parlament, on es va crear una Comissió d’estudi per a la Reforma Horària, i actualment “s’està redactant la proposició de llei de Reforma Horària, mitjançant ponència conjunta, amb la previsió que la llei es pugui aprovar d’aquí a pocs mesos”. Una llei que “ha de servir per definir els grans paràmetres de la reforma horària alhora d’encaixar els horaris en els diferents àmbits i per poder aplicar-los en un futur a Catalunya”.
 
En aquesta línia, la portaveu del Govern ha recordat que també des del Govern s’ha avançat en “els compromisos i en la línia de treball” marcada, “amb la creació del Consell Assessor de la Reforma Horària (CARH)”. Així, “hem constituït les ‘taules quadrangular’, un procés de concertació amb els agents socials, econòmics, institucionals i experts de sis grans sectors (treball, educació, administració, cultura i oci, comerç i consum i mobilitat) que han d’analitzar les necessitats i mesures concretes que cal aplicar i  impulsar en cada un d’aquests eixos”, ha reblat.
 
Munté: “El canvi és possible”
 
“Sabem que el canvi és possible” ha emfatitzat Munté, “i requereix de consens i de molta pedagogia” i per això “estem contents de fer aquest pas endavant amb una campanya als mitjans, que explica i implica a la ciutadania i la fa partícip del projecte”. A més, aquesta primera campanya es completarà amb d’altres, més detallades, per explicar els avantatges d’aplicar la reforma dels hàbits horaris.
 
En aquest sentit, “la voluntat d’aquest Govern és arribar un acord d’acords, que s’hauria de traduir en un Pacte Nacional per a la Reforma Horària que ens encamini decididament i amb els deures fets cap a tothom cap a l’esperat Moment Zero, el moment en que ja podrem aplicar plenament la Reforma Horària al nostre país i gaudir de tots els beneficis que aquesta implica”, ha conclòs la consellera.
 
La reforma horària
 
La reforma horària és una iniciativa ciutadana que impulsa canvis horaris perquè puguem gaudir de més llibertat en la gestió del nostre temps. La reforma horària impulsa uns hàbits horaris cívics, potenciant la igualtat entre les persones, les capacitats de bona relació, la nostra salut i el benestar. Per aconseguir-ho, la reforma horària proposa compactar la jornada laboral per sortir abans de la feina; introduir horaris laborals més flexibles d’entrada i sortida; avançar les hores dels àpats, tant del dinar com del sopar i sincronitzar els horaris de les empreses, institucions i actors socials i culturals.
Josep Maria Castells

Nascut a Lleida el 13/2/1989. Director i fundador del Mercadal de Balaguer desde fa 8 anys i actualment visc a Lleida. Sóc community manager d'empreses, entitats i partits polítics.

Sóc influencer i vaig ser autor de 5 blocs d'opinió. Activista sociocultural i filàntrop. Optimista. Durant l'adolescència ja apuntava maneres i vaig demostrar a la galeria tot el meu talent i vocació pel periodisme en ser el creador de la primera ràdio i televisió en streaming de la província i participant desinteressadament en programes radiofònics d'emissores de prestigi en aquells temps com ara Flip Flap Ràdio i RNE4.

Vaig ser locutor durant una temporada a Ràdio Artesa de Segre amb només 15 anys i desde llavors també vaig participar assiduament en diversos mitjans de comunicació.

Compto amb una trajectòria com activista sociocultural a  Balaguer de gairebé 15 anys i entre altres coses vaig impulsar una entitat juvenil a la capital de La Noguera i vaig ser impulsor i director de l'emissora Ràdio Connecta de Balaguer.

He participat puntualment en programes de televisió a nivell estatal com ara "Espejo Público" d'Antena3, i de ràdio a Onda Cero a "Nits de ràdio" i de forma molt puntual al Periódico de Catalunya i La Vanguardia.

A més he participat en diferents conferències i taules de debat; una sobre periodisme optimista al IEI de Lleida i a la taula rodona titulada «Els mitjans locals en l'era global» el 2016 a la Universitat de Lleida.


Vaig arribar a ser finalista de la VII edició dels Premis Lleidatans de la Jove Cambra Internacional.
Avui en dia estic intentant elaborar el meu primer llibre que inclourà un recull dels millors articles publicats a les diferents revistes i periòdics del territori. Actualment estic impulsant l’elitocràcia amb la recepta màgica de l’optimisme. El meu lema a la vida és OPTIMISME.

 Em considero una persona sincera, persistent, ambiciosa, empàtica, altruista, filantròpica, sana i esportista. Compto amb coneixements bàsics de cuina, serveis de restaurant. Em fascina la psicologia, sociologia,l' innovació, noves tecnologies, periodisme, màrqueting, comerç, política, democràcia, associacionisme, drets humans i pau, etc.

Al llarg de la meva vida aspiro a col·laborar i treballar a TV3, Flaix FM, RTVE, Zeta, Atresmedia, Mediaset i Grup Godó. 
Em sento molt identificat amb les marques i valors de Mediamarkt, Google, Facebook, IBM, Amazon i Microsoft on m'agradaria poder treballar en un futur. 

Sóc persona de cul inquiet que li agrada tocar moltes tecles a la vida, d'afany incansable, que persisteix i lluita fins al final.

La persona que més admiro del món és el professor i científic José Luis Cordeiro. 

www.elmercadal.cat

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre