Diumenge, 09 Octubre 2016 08:08

Comín anuncia que al 2020 un 60% dels pressupostos en salut mental aniran destinats al camp comunitari i la resta a l’hospitalari

Escrit per

El conseller de Salut, Antoni Comín, ha anunciat avui que el 2017 hi haurà l’increment pressupostari més gran de la història en l’àrea de la salut mental, tant en termes absoluts com relatius. Comín ha fet aquest anunci en el marc de la festivitat que s’ha celebrat a la Seu Vella de Lleida amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental i que ha acollit centeners de persones sota el lema “Prevenció, la clau de l’equilibri”.

Comín ha destacat que és “imprescindible” i “urgent” que hi hagi una injecció econòmica en la salut mental.“En els últims anys, en plena crisi econòmica, tots els indicadors en salut han millorat o s'han consolidat, excepte en la salut mental. Les desigualtats socials han impactat molt en aquest àmbit. És una obligació que hi hagi un augment pressupostari”, ha subratllat. En aquest sentit, ha apuntat que el Departament vol implantar un model comunitari en la salut mental i bona part dels nous recursos aniran encaminats en aquest camí. “Hem de fer més tasca de prevenció, posar èmfasi en les poblacions més vulnerables i que la comunitat acompanyi aquestes persones”, ha afegit. I ha posat com a exemple la importància de la inserció laboral o del dret a l’habitatge, entre d’altres qüestions, per tal que les persones amb la malaltia tinguin més autonomia. Precisament, un dels objectius del Departament per al 2020 és que el 60% dels pressupostos en salut mental vagin destinats al camp comunitari i la resta a l’hospitalari, una circumstància que ara no es dóna.
Un altre dels reptes que, segons el conseller, s’han d’entomar en salut mental és la lluita contra l’estigma. “Una de quatre persones al llarg de la seva vida patirà un trastorn mental. La malaltia hi és i serà i, per tant, l’hem d’incorporar a la nostra vida, al supermercat o a la cua del cinema. Hem de fer una reprogramació de valors”, ha indicat Comín, que també ha volgut posar l’accent en les persones amb malaltia mental. “Per sobre de la seva malaltia són persones i hem de garantir que puguin viure amb els seus drets”. A més, ha reivindicat el paper de les famílies. “S’ha acabat que estiguin soles. Tindran la comunitat al seu costat”.
A l’acte d’avui també hi ha assistit l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, i Francesc Iglesias, secretari d’Afers Socials i Famílies, que ha ressaltat que el Govern posa les persones al centre de totes les seves polítiques.
Josep Maria Castells

Nascut a Lleida el 13/2/1989. Director i fundador del Mercadal de Balaguer desde fa 8 anys i actualment visc a Lleida. Sóc community manager d'empreses, entitats i partits polítics.

Sóc influencer i vaig ser autor de 5 blocs d'opinió. Activista sociocultural i filàntrop. Optimista. Durant l'adolescència ja apuntava maneres i vaig demostrar a la galeria tot el meu talent i vocació pel periodisme en ser el creador de la primera ràdio i televisió en streaming de la província i participant desinteressadament en programes radiofònics d'emissores de prestigi en aquells temps com ara Flip Flap Ràdio i RNE4.

Vaig ser locutor durant una temporada a Ràdio Artesa de Segre amb només 15 anys i desde llavors també vaig participar assiduament en diversos mitjans de comunicació.

Compto amb una trajectòria com activista sociocultural a  Balaguer de gairebé 15 anys i entre altres coses vaig impulsar una entitat juvenil a la capital de La Noguera i vaig ser impulsor i director de l'emissora Ràdio Connecta de Balaguer.

He participat puntualment en programes de televisió a nivell estatal com ara "Espejo Público" d'Antena3, i de ràdio a Onda Cero a "Nits de ràdio" i de forma molt puntual al Periódico de Catalunya i La Vanguardia.

A més he participat en diferents conferències i taules de debat; una sobre periodisme optimista al IEI de Lleida i a la taula rodona titulada «Els mitjans locals en l'era global» el 2016 a la Universitat de Lleida.


Vaig arribar a ser finalista de la VII edició dels Premis Lleidatans de la Jove Cambra Internacional.
Avui en dia estic intentant elaborar el meu primer llibre que inclourà un recull dels millors articles publicats a les diferents revistes i periòdics del territori. Actualment estic impulsant l’elitocràcia amb la recepta màgica de l’optimisme. El meu lema a la vida és OPTIMISME.

 Em considero una persona sincera, persistent, ambiciosa, empàtica, altruista, filantròpica, sana i esportista. Compto amb coneixements bàsics de cuina, serveis de restaurant. Em fascina la psicologia, sociologia,l' innovació, noves tecnologies, periodisme, màrqueting, comerç, política, democràcia, associacionisme, drets humans i pau, etc.

Al llarg de la meva vida aspiro a col·laborar i treballar a TV3, Flaix FM, RTVE, Zeta, Atresmedia, Mediaset i Grup Godó. 
Em sento molt identificat amb les marques i valors de Mediamarkt, Google, Facebook, IBM, Amazon i Microsoft on m'agradaria poder treballar en un futur. 

Sóc persona de cul inquiet que li agrada tocar moltes tecles a la vida, d'afany incansable, que persisteix i lluita fins al final.

La persona que més admiro del món és el professor i científic José Luis Cordeiro. 

www.elmercadal.cat

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre