Dissabte, 08 Octubre 2016 19:21

Àngel Ros i el conseller Toni Comín es comprometen fermament a aportar solucions amb immediatesa en l'àmbit de la salut mental

Escrit per

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha reafirmat el compromís de la Paeria amb els problemes de la salut dels ciutadans i ha manifestat, que malgrat no tenir competències en l’àmbit sanitari, se senten responsables.

El paer en cap ha fet aquestes declaracions durant la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental, que s’ha realitzat avui a la Seu Vella, aplegant a representants de més de 60 entitats catalanes que treballen en aquest àmbit sanitari.L’alcalde, que ha assenyalat la necessitat de treballar amb transversalitat, perquè les solucions no es troben només un sol sector, sinó que n’estan implicats altres, com l’assistencial, el preventiu, el laboral i el pedagògic, ha implicat la participació dels consistoris. “Aquesta transversalitat ens fa encara més responsables.

Responsables de facilitar a les Administracions competents en l’àmbit de la Salut, que tinguin les infraestructures necessàries per poder atendre; col·laboració amb el Departament de Benestar i Afers Socials en l’àmbit dels serveis bàsics d’atenció social, en el qual els ajuntaments en som una peça bàsica en el país, i col·laboració en el terreny educatiu de la prevenció. Els ajuntaments hem de ser una peça més en la solució dels problemes”, ha dit. Ros ha recordat que a Lleida, en l’àmbit assistencial, aviat serà una realitat el nou centre de Sant Joan de Déu, però també ha demanat a les entitats associades a Salut Mental de Catalunya que segueixin reivindicant els equipaments i l’assistència mèdica i social necessaris, i que no defalleixin. “Catalunya es caracteritza per tenir una societat civil forta, capaç de reivindicar a qui té la responsabilitat en les administracions i governs allò que és just per aquesta societat, que s’articula i constitueix en una xarxa que dóna força al nostre país”, I és que segons l’alcalde, “la força del nostre país és la força de la seva societat civil”. El Baluart de la Reina de la Seu Vella ha estat l’escenari on s’han desenvolupat els principals actes del Dia Mundial de la Salut Mental, que enguany ha tingut com a lema “Prevenció, la clau de l’equilibri”.L’acte, que ha estat presidit pel conseller de Salut, Antoni Comín, ha tingut com a conductors els periodistes Lluís Caelles i Txe Arana, que han llegit el manifest de la diada, així com la participació especial de la cantant Lorena.

El manifest, que du el lema de la diada, destaca “la prevenció i promoció en salut mental com a elements fonamentals per prevenir a temps i detectar millor i amb rapidesa les situacions”, perquè encara s’actua massa tard, “quan les dificultats s’han agreujat i ja fa temps que provoquen malestar i patiment”. Tot això és fruit de manca de recursos i suports adequats “en salut, educació, habitatge, ocupació i en tots els àmbits de la vida”.Segons el manifest, tenim un deute històric com a país amb la salut mental, “que cal resoldre amb celeritat i valentia”. Després d’enumerar la llista de temes assistencial i preventius a resoldre, el text afirma que la persona “ha de ser l’eix i la recuperació, la fita a assolir”, per tot seguit donar pas a les reivindicacions d’un impuls al Pla Integral de Salut Mental, la revisió del copagament, un major reconeixement per la xarxa associativa, entre altres assumptes.El conseller Comín ha tancat l’acte oficial anunciant que en els propers pressupostos hi haurà la inversió més gran que mai s’ha fet en el Departament en matèria de Salut Mental.La diada també ha comptat amb la participació del Ball de la Moixiganga del Sícoris Club i del Ball dels Cavallets de Lleida, que han anat rebent als assistents a l’acte a la porta del Pont Llevadís, així com del grup de circ Trapetelando. Després del dinar popular, hi ha hagut l’actuació musical de Ruta 66, amb el qual s’ha clos la jornada.

Cal recordar que els problemes de salut mental són problemes que es podrien curar si l'administració i les elits hi destinessin una partida pressupostària alta pel que fa a la investigació, per la qual cosa no hi haurien ingressos hospitalaris per aquesta causa. 

 

Darrera modificació el Dijous, 13 Octubre 2016 15:42
Josep Maria Castells

27 anys.Emprenedor. Comunicador. Escriptor. Activista sociocultural. Filàntrop. Futurista. Fundador del portal web 'El Mercadal' , amb més de 8 anys d'experiència en el apassionant món del periodisme. Amb més de 130 artícles publicats a la premsa de Lleida desde 2009, porto anys intensos dedicats a la creació d'artícles d'opinió d'alta creativitat, he col·laborat amb més de 15 mitjans de comunicació de paper i digitals. He col·laborat en una desena de ràdios. També col·laboro en diversos programes de televisió amb els meus tuits.

També és Top30 Influencer a Klout de Lleida i un dels activistes culturals i socials més importants present i actiu a les xarxes socials, on aposto per aportar artícles reflexius que aportin coses positives a la nostra societat. El meu lema a la vida és "els defectes et fan real".

www.elmercadal.cat

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre