EDICIÓ ESPECIAL COVID-19

DIRECTOR: JOSEP MARIA CASTELLS BENABARRE
EL PERIODISME OPTIMISTA DE CATALUNYA ®
Divendres, 28 Juny 2019 16:58

Neix una associació per lluitar contra la discriminació de les persones LGTBI en la ciència i la innovació Destacats

Escrit per ACN

Els impulsors de Prisma adverteixen que "mantenir-se dins l'armari és un exercici constant de contenció que repercuteix sobre la productivitat i la salut mental"

Una seixantena de persones vinculades al món de la ciència i la innovació han impulsat una associació per reivindicar la visibilitat de les persones LGTBIQ+ -lesbianes, gais, trans, intersexuals, 'queers', asexuals i que se sentin amb qualsevol altra identitat- i evitar les discriminacions en aquests àmbits del coneixement i professionals. Es tracta de l'Associació per a la diversitat afectivo-sexual i de gènere en ciència, tecnologia i innovació Prisma, que es presenta aquest divendres a Barcelona, coincidint amb el Dia Internacional de l'Orgull, i que també tindrà la seva posada de llarg a Madrid, el 4 de juliol. Els impulsors de la iniciativa adverteixen que "mantenir-se dins l'armari és un exercici constant d'anàlisi i de contenció que repercuteix sobre la productivitat i la salut mental".

El president de Prisma, Roi Villar, puntualitza que durant prop de quatre dècades s'ha creat a Barcelona un teixit associatiu i reivindicatiu important per donar visibilitat a les persones LGTBI i que no pretenen "fer ombra a aquests que han fet una feina encomiable". "Volem posar llum on ningú ho estava fent. La ciència no és ni de lluny l'entorn més complicat; els esportistes, per exemple, ho tenen pitjor que els científics, però és on creiem que podem ajudar", reflexiona Villar en una entrevista a l'ACN amb motiu de la presentació de l'associació. 

A l'hora de parlar de les discriminacions que pateix aquest col·lectiu en els àmbits de la tecnologia i la innovació, Villar apunta que "la lògica és inclinar-se pel que la ciència anomena 'hipòtesi nul·la', és a dir, que el col·lectiu A, no té diferències respecte al col·lectiu B". Ara bé, el president de l'associació assenyala que si es comencen a analitzar la situació, les diferències són "molt significatives a molts nivells", com per exemple persones que no se senten segures a l'hora de reconèixer la seva identitat sexual o de gènere a la feina o que pateixen assetjament laboral per aquest motiu. 

Els impulsors de la iniciativa reclamen una "ciència diversa, que és una ciència millor", més completa en incorporar diferents mirades, i destaquen que els equips de treball "socialment diversos són més creatius, diligents i capaços d'anticipar punts de vista contraris". També en les disciplines científiques, en què s'ha demostrat que "la diversitat afavoreix i potencia la innovació", subratllen. A més, destaquen la importància dels referents per atraure més persones LGTBIQA+ a la ciència, a part d'altres estratègies com "la institucional, foment de la vocació en edats primerenques o formació en igualtat en els centres de treball". 

Suport, formació i recerca

L'associació tindrà una unitat de suport amb l'objectiu de crear un "espai d'acollida segur" per a aquelles persones que es troben amb dificultats per expressar la seva diversitat sexual, afectiva o de gènere. Prisma també tindrà una direcció operativa de formació, que crearà materials didàctics i impulsarà cursos, tallers i xerrades per fomentar polítiques d'igualtat efectiva a universitats, centres de recerca i de treball. L'associació crearà una tercera unitat que es dedicarà a la recerca, amb l'objectiu d'elaborar estudis científics per aportar evidència en aquest àmbit. 

Així, els impulsors de Prisma senten la responsabilitat de retornar a la societat "evidència científica" davant "peces de postveritat llançades sobre les persones LGTBIQA+", com són les anomenades 'teràpies de conversió", sense cap "eficàcia o seguretat contrastades", deixa clar Villar. Per a Prisma, davant informació no verificable, ciència.

 

El temps a Balaguer

 

 

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre

@OFICIALCASTELLS

 Resultat d'imatges de TWITTER