EDICIÓ ESPECIAL COVID-19

DIRECTOR: JOSEP MARIA CASTELLS BENABARRE
EL PERIODISME OPTIMISTA DE CATALUNYA ®
Dissabte, 22 Octubre 2016 10:45

Si no hi hagués contaminació acústica no caldria prendre tants fàrmacs

Escrit per

Què s'entén per contaminació acústica

Realitzar qualsevol activitat humana comporta gairebé sempre un nivell de so més o menys elevat.

Segons el tipus, la durada, el lloc i el moment on es produeixen, els sons poden ser molestos, incòmodes i arribar a alterar el benestar fisiològic o psicològic dels éssers vius; llavors en diem soroll i es considera contaminació.

La contaminació acústica pot definir-se com l'increment significatiu dels nivells acústics del medi i és un dels factors importants de deteriorament de la qualitat ambiental del territori.

Què és el so?

El so és una vibració que es propaga en un medi, gas, líquid o sòlid, capaç de ser percebuda per l'oïda. En l'aire, l'energia de les ones sonores es propaga a una velocitat de 340 m/s, en líquids i sòlids, la velocitat és més gran, 1.500 m/s en l'aigua i 5.000 m/s en l'acer.

La magnitud que s'utilitza per avaluar la pertorbació de l'estat d'equilibri del medi on es propaga l'ona sonora és la pressió sonora, que és la variació de pressió per sobre i per sota de la pressió atmosfèrica i es mesura en pascals (Pa).

Les pressions sonores són molt petites comparades amb la pressió atmosfèrica que és de 101300 Pa. El llindar d'audició, és a dir, el nivell mínim de pressió sonora d'un so perquè sigui audible, és de 20 micropascals. El llindar de dolor, en què la pressió sonora és tan elevada que arriba a fer mal al timpà, és d'uns 20 pascals.

Atès que l'oïda humana no respon linealment als estímuls que rep, sinó que més aviat ho fa de manera logarítmica, és convenient expressar els paràmetres acústics com una relació logarítmica entre el valor que es mesura respecte a un valor de referència.

Aquesta relació s'anomena decibel (dB). Llavors l'escala lineal amb grans xifres es converteix en una escala molt més manejable des de 20 micropascals al llindar auditiu que corresponen a 0 dB, fins a 20 pascals, al llindar de dolor, que corresponen a 120 dB.

Percepció dels sons

El nombre de variacions de pressió per segon s'anomena la freqüència del so i es mesura en hertzs (Hz). La percepció auditiva d'una persona normal compren des de 20 Hz fins a 20.000 Hz, però la resposta de la nostra oïda no és lineal. L'oïda humana filtra o atenua més els tons greus o freqüències baixes que els aguts o freqüències altes.

Per simular una corba d'atenuació semblant a l'oïda humana, es va adoptar, internacionalment, una corba o filtre anomenat A que s'ajusta aproximadament a la resposta de l'oïda humana i que proporciona uns resultats que s'expressen com a decibels A, dB(A).

De manera subjectiva, el mínim canvi perceptible a l'oïda humana és d'1 dB i cal un augment d'entre 8 i 10 dB, perquè els sons semblin significativament més elevats.

Entre els problemes psicològics que pot causar la contaminació acústica es troben:

  • estrès
  • insomni
  • irritabilitat
  • símptomes depressius
  • Falta de concentració
  • Menor rendiment a la feina
  • Tendència a actituds agressives
  • Falta de desig sexual
  • Efectes sobre la memòria: alguns estudis indiquen que una persona sotmesa a soroll té un menor rendiment en aspectes relacionats amb la memòria que una persona que no està sotmesa a soroll

Aquests símptomes poden aguditzar-se en nens.

 

Darrera modificació el Dissabte, 22 Octubre 2016 10:56
Josep Maria Castells

Tinc 30 anys. Lleidatà d'arrels balaguerines. Sóc persona de solucions, urbanita, entusiasta i amb ambició. La meva passió és el periodisme, la sociologia, la filosofia i les ciències polítiques. Sóc emprenedor i activista sociocultural. M'interessaria poder participar en esdeveniments i mitjans de comunicació.

M'agrada la informàtica, el màrqueting, la política, el personal branding, les relacions públiques i les empreses. Els meus hobbies són tenir cura meves amistats, la ràdio, els restaurants, les tecnologies i la moda.

✅Tinc aspiracions en la meva vida i els meus valors o aptituds principals en el treball són la persistència després de l'objectiu, la capacitat d'automotivar, l'empatia, el treball en equip, entusiasme, creativitat i el #optimisme

✅El meu lema a la vida és OPTIMISME. Sí, sóc optimista. No sembla útil ser qualsevol altra cosa.
Tinc una actitud positiva davant la vida que m'omple de valor al meu i als altres.

✅Compto amb el títol de "Digital Màrqueting i Community Manager". Em considero una persona creativa, sincera, sana, esportista, persistent, ambiciosa, empàtica, perfeccionista i filantròpica.

✅He participat en "Espejo Público" d'Antena3, a Onda Cero a "Nits de ràdio", a la taula rodona de «Els mitjans locals en l'era global» l'any 2016 a Lleida. Finalista VII edició de Premis Lleidatans de la Jove Cambra Internacional.
M'agradaria poder treballar en empreses audiovisuals i de periodisme com ara CCMA, Onda Cero, Grup Godó, CADENA SER, Grup Flaix, RTVE, Atresmedia, Mediaset, Grup Prisa i altres companyies d'humor, com El Terrat i Minoria Absoluta.

✅Em sento molt identificat amb multinacionals com Mediamarkt, Google, Facebook, Samsung, IBM, Amazon i Microsoft.

He estat vinculat en política però m'he adonat que el millor és la diversitat. És a dir: sé recollir la part bona de cada ideologia. He col·laborat amb entitats locals i ONG.

✅Las persones que més admiro són Bill Gates, Andreu Buenafuente, Pedro Sánchez, Sandra Golpe, Matías Prats, Marta Flich, Susanna Griso, Xavi Gabriel, Andreu Buenafuente, Sergi Domene, Marta López, Leo Garriga, Elon Musk i José Luis Cordeiro.
He publicat més de 500 articles en premsa de paper. Tinc 4 recomanacions professionals.


No ho dubti i contacti amb mi via MD o @oficialcastells des de Facebook, Twitter i Instagram. Acredito 4 recomanacions de professionals al meu perfil.
?WhatsApp de treball ➡️ 657.675.525
Estic actiu a Facebook, Twitter, Instagram i WhatsApp.

M' ajudes a fer realitat els meus somnis
Segueix-me @oficialcastells o contacta amb mi ara mateix!

www.elmercadal.cat

 

El temps a Balaguer

 

 

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre

@OFICIALCASTELLS

 Resultat d'imatges de TWITTER