EDICIÓ ESPECIAL COVID-19

DIRECTOR: JOSEP MARIA CASTELLS BENABARRE
EL PERIODISME OPTIMISTA DE CATALUNYA ®
Dimecres, 07 Setembre 2016 14:20

120 persones participen en el Programa Pacient Expert Catalunya® a Lleida durant el 2015

Escrit per
El programa de salut comunitària Pacient Expert Catalunya® va comptar al llarg del 2015 amb 120 participants en la Regió Sanitària Lleida, dels quals 7 van actuar com a pacients experts conductors de grup per primera vegada. Aquesta actuació forma part del Programa de prevenció i atenció a la cronicitat de Catalunya i és una de les línies estratègiques d’actuació del Pla de Salut territorial de Lleida, dins el projecte de potenciar l’autoresponsabilització dels pacients i dels cuidadors amb la seva salut i fomentar l’autocura.
El programa permet, mitjançant l’intercanvi de coneixements i experiències entre els anomenats pacients experts i la resta de pacients, promoure canvis d’hàbits i estils de vida que millorin la qualitat de vida i la convivència amb la malaltia com una part més del procés assistencial.
Al llarg del darrer any, a la RS Lleida han participat al programa un total de 12 Equips d’Atenció Primària (EAP) i l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, que s’ha incorporat per primera vegada el 2015 amb una prova pilot sobre obesitat. Les malalties i processos crònics sobre els que s’han dut a terme els grups del Programa Pacient Expert Catalunya® són: les següents: 1 grup d’insuficiència cardíaca a l’EAP Bordeta; 4 grups de malaltia pulmonar obstructiva crònica als EAP Balàfia, Primer de Maig, Cappont i Tàrrega; 3 grups de tractament anticoagulant oral als EAP Borges Blanques, Agramunt i Cervera; 3 grups de diabetis mellitus 2 als EAP Eixample, Agramunt i Almenar; i, finalment, 1 grup de deshabituació tabàquica a l’EAP Almacelles i obesitat (1 grup).
L’actuació és una activitat comunitària d’aprenentatge entre iguals útil per millorar l’autocura i la qualitat de vida de les persones amb malalties cròniques. A més s’observa un ús més adequat dels serveis sanitaris per part del participants de grup amb la reducció del consum de recursos en forma de visites a atenció primària, a urgències i ingressos hospitalaris per descompensació de la malaltia. Tanmateix, aquest programa dota als pacients d’un rol més actiu i de coresponsabilitat, alhora que fomenta el pas d’un model de relació paternalista dels professionals de la salut amb els pacients a un model deliberatiu.
Més de 240 pacients des del 2010
 
Des del 2010, any en els que es va posar per primer cop en marxa el Programa Pacient Expert Catalunya® al Territori de Lleida,  han participat un total de 242 pacients, 14 dels quals han actuat com a pacients experts conductors de grup en els diferents grups realitzats. S’han constituït un total de 40 grups: 16 de TAO, 8 de MPOC, 10 de DM2, 2 ICC, 2 de deshabituació tabàquica i 2 de fibromiàlgia.
Com funciona el programa?
 
La persona a la que es denomina pacient expert es tria entre el grup de pacients afectats d’una determinada malaltia o procés crònica i ha de complir criteris de voluntarietat, capacitat d’autocura i absència de discapacitats psicofísiques. Així mateix, es valoren les seves capacitats d’empatia, interès per ajudar, motivació i habilitats comunicatives. Aquesta valoració es duu a terme mitjançant una entrevista estructurada, seguida d’un qüestionari dissenyat per a la valoració de perfils personals, coneixements sobre la malaltia i habilitats en el seu maneig. La formació inicial del pacient expert la realitzen els professionals sanitaris del propi equip d’atenció primària, que actuaran després com a observadors.
Per a cada patologia, el Programa Pacient Expert Catalunya® consta de 9 sessions d’una hora i trenta minuts de durada, al llarg d’uns dos mesos i mig. Les sessions inclouen una part teòrica i una altra de pràctica. El nombre de participants s’ha limitat a 10-12, amb la finalitat de garantir una comunicació fluida i efectiva entre els participants del grup.
Un dels aspectes nuclears i diferenciadors d’aquest model és el fet que el pacient expert conductor de les sessions ha viscut en primera persona els símptomes i els problemes que es tracten, la qual cosa el col·loca en una posició de privilegi per parlar a altres persones que han patit les mateixes experiències.
Durant les sessions, el professional sanitari -metge, infermera o treballador social- passa a desenvolupar un paper d’observador i que pot actuar com a reconductor de la sessió només en el cas que sigui necessari.
Finalment, a finals de 2015, des de la Direcció del programa, i com a reconeixement i agraïment a la tasca que de forma voluntària realitzen les persones que actuen com a pacients experts de grup, es va realitzar a Lleida el primer Taller de formador de formadors per a pacients experts del Programa Pacient Expert Catalunya®, impartit per la Universitat dels Pacients-Fundació Salut i Envelliment UAB, amb una durada de 15 hores lectives estructurat en 3 mòduls al llarg de 3 setmanes.
Josep Maria Castells

Tinc 30 anys. Lleidatà d'arrels balaguerines. Sóc persona de solucions, urbanita, entusiasta i amb ambició. La meva passió és el periodisme, la sociologia, la filosofia i les ciències polítiques. Sóc emprenedor i activista sociocultural. M'interessaria poder participar en esdeveniments i mitjans de comunicació.

M'agrada la informàtica, el màrqueting, la política, el personal branding, les relacions públiques i les empreses. Els meus hobbies són tenir cura meves amistats, la ràdio, els restaurants, les tecnologies i la moda.

✅Tinc aspiracions en la meva vida i els meus valors o aptituds principals en el treball són la persistència després de l'objectiu, la capacitat d'automotivar, l'empatia, el treball en equip, entusiasme, creativitat i el #optimisme

✅El meu lema a la vida és OPTIMISME. Sí, sóc optimista. No sembla útil ser qualsevol altra cosa.
Tinc una actitud positiva davant la vida que m'omple de valor al meu i als altres.

✅Compto amb el títol de "Digital Màrqueting i Community Manager". Em considero una persona creativa, sincera, sana, esportista, persistent, ambiciosa, empàtica, perfeccionista i filantròpica.

✅He participat en "Espejo Público" d'Antena3, a Onda Cero a "Nits de ràdio", a la taula rodona de «Els mitjans locals en l'era global» l'any 2016 a Lleida. Finalista VII edició de Premis Lleidatans de la Jove Cambra Internacional.
M'agradaria poder treballar en empreses audiovisuals i de periodisme com ara CCMA, Onda Cero, Grup Godó, CADENA SER, Grup Flaix, RTVE, Atresmedia, Mediaset, Grup Prisa i altres companyies d'humor, com El Terrat i Minoria Absoluta.

✅Em sento molt identificat amb multinacionals com Mediamarkt, Google, Facebook, Samsung, IBM, Amazon i Microsoft.

He estat vinculat en política però m'he adonat que el millor és la diversitat. És a dir: sé recollir la part bona de cada ideologia. He col·laborat amb entitats locals i ONG.

✅Las persones que més admiro són Bill Gates, Andreu Buenafuente, Pedro Sánchez, Sandra Golpe, Matías Prats, Marta Flich, Susanna Griso, Xavi Gabriel, Andreu Buenafuente, Sergi Domene, Marta López, Leo Garriga, Elon Musk i José Luis Cordeiro.
He publicat més de 500 articles en premsa de paper. Tinc 4 recomanacions professionals.


No ho dubti i contacti amb mi via MD o @oficialcastells des de Facebook, Twitter i Instagram. Acredito 4 recomanacions de professionals al meu perfil.
?WhatsApp de treball ➡️ 657.675.525
Estic actiu a Facebook, Twitter, Instagram i WhatsApp.

M' ajudes a fer realitat els meus somnis
Segueix-me @oficialcastells o contacta amb mi ara mateix!

www.elmercadal.cat

 

El temps a Balaguer

 

 

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre

@OFICIALCASTELLS

 Resultat d'imatges de TWITTER