Oficial ®
Dijous, 04 Agost 2016 18:54

El sector assegurador tanca el 2015 amb 752 milions d'euros en primes intermediades

Escrit per
Font:Generalitat de Catalunya i Acierto.com Font:Generalitat de Catalunya i Acierto.com
Els 588 corredors d’assegurances i els 103 agents d’assegurances vinculats, que han presentat la documentació estadística i comptable corresponent a l’exercici 2015, van generar un volum total conjunt de negoci de 752,4 milions d’euros (689,7 milions d’euros i 62,7 milions, respectivament). Una xifra que representa un decrement del 0,40%, respecte l’any anterior. “Aquestes dades demostren que el sector de la distribució d’assegurances català, malgrat la recessió, ha estat capaç de mantenir durant tres exercicis consecutius la seva capacitat de facturació a nivells superiors al 2012”, assegura Xavier Erbàs, Subdirector General d'Entitats de Crèdit, Asseguradores i Mediadors de la Generalitat de Catalunya. Per a Erbàs, el secret està en què la majoria del sector està format per petites i mitjanes empreses que tant per la seva dimensió com pel seu comportament “inercial”, “poden adaptar-se amb més facilitat a les circumstàncies i canvis de l’entorn”.  
 
Aquesta són algunes de les principals conclusions de les dades de la Documentació Estadística i Comptable (DEC) del sector assegurador que cada any realitza la direcció general de Política Financera, Assegurances i Tresor de la Generalitat de Catalunya. Aquest detall, que ofereix una radiografia de l’evolució interanual de la distribució en el mercat català de les assegurances privades, s’elabora a partir de les dades que cada any fan arribar, per via telemàtica, els corredors d’assegurances i els agents d’assegurances vinculats a través de l’Oficina Virtual de Mediadors d’Assegurances (MEDC@T). Aquesta oficina on line es va crear l’any 2006 amb l’objectiu de facilitar als mediadors d’assegurances, sota la supervisió de la Generalitat, la remissió de la informació de la seva activitat anual i l’acreditació dels requisits per al manteniment de la seva inscripció, la qual, en un exercici de responsabilitat social corporativa, retorna ara al sector.
 
L’anàlisi de les dades posa de manifest un comportament marcadament diferenciat de l’evolució de les carteres entre les dues tipologies de mediadors. Així, mentre els corredors d’assegurances han disminuït la seva cartera -0,93% en Vida i en No Vida, els agents d’assegurances vinculats l’han augmentada en un 5,81%.
 
Si s’analitza la variació interanual de la cartera dels mediadors d’assegurances s’observa que la crisi econòmica ha incidit en la disminució del ram de vida en un
-15,02%, mentre no vida creix un 2.93%.
 
També destaca el creixement de les assegurances de transports en un 43,41% i accidents en un 16%. A més, es manté la tendència a l’alça d’anys anteriors en assistència sanitària en un 7,96%; decessos en un 28,56%; o caució en un 78,17%.
 
D’altra banda, disminueix l’activitat en responsabilitat civil (-15,55%); en assegurances agràries combinades (-11,47%); en assegurances de crèdit (-8,78%) i en incendis i béns naturals (-7,03%).
 
Pel que fa als rams de No Vida, destaca una major diversificació de la cartera. Autos encapçala la llista amb un 35,97%, però lluny però del nivell de concentració assolit l’any 2008 (42,55%). En segon lloc se situa assistència sanitària (12,95%);  multirisc de la llar (9,83%); responsabilitat civil (7,88%); i multirisc industrial (6,71%).
 
Un sector que genera ocupació: 3.409 persones
 
Les empreses de mediació inscrites a la Generalitat proporcionen ocupació a 3.409 persones, el 45,94% de les quals són dones. A més, aquestes companyies també proporcionen 64.031,10 hores de formació al seu personal amb una inversió de 309.968,96€.
 
La majoria d’aquestes empreses tenen concertats contractes de distribució amb un ventall d’entre 7 i 15 entitats asseguradores i situen la seva facturació en un màxim de 3 milions d’euros.
 
La informació detallada és disponible al web del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda als enllaços següents:
Josep Maria Castells

Nascut a Lleida el 13/2/1989. Director i fundador del Mercadal de Balaguer desde fa 8 anys i actualment visc a Lleida. Sóc community manager d'empreses, entitats i partits polítics.

Sóc influencer i vaig ser autor de 5 blocs d'opinió. Activista sociocultural i filàntrop. Optimista. Durant l'adolescència ja apuntava maneres i vaig demostrar a la galeria tot el meu talent i vocació pel periodisme en ser el creador de la primera ràdio i televisió en streaming de la província i participant desinteressadament en programes radiofònics d'emissores de prestigi en aquells temps com ara Flip Flap Ràdio i RNE4.

Vaig ser locutor durant una temporada a Ràdio Artesa de Segre amb només 15 anys i desde llavors també vaig participar assiduament en diversos mitjans de comunicació.

Compto amb una trajectòria com activista sociocultural a  Balaguer de gairebé 15 anys i entre altres coses vaig impulsar una entitat juvenil a la capital de La Noguera i vaig ser impulsor i director de l'emissora Ràdio Connecta de Balaguer.

He participat puntualment en programes de televisió a nivell estatal com ara "Espejo Público" d'Antena3, i de ràdio a Onda Cero a "Nits de ràdio" i de forma molt puntual al Periódico de Catalunya i La Vanguardia.

A més he participat en diferents conferències i taules de debat; una sobre periodisme optimista al IEI de Lleida i a la taula rodona titulada «Els mitjans locals en l'era global» el 2016 a la Universitat de Lleida.


Vaig arribar a ser finalista de la VII edició dels Premis Lleidatans de la Jove Cambra Internacional.
Avui en dia estic intentant elaborar el meu primer llibre que inclourà un recull dels millors articles publicats a les diferents revistes i periòdics del territori. Actualment estic impulsant l’elitocràcia amb la recepta màgica de l’optimisme. El meu lema a la vida és OPTIMISME.

 Em considero una persona sincera, persistent, ambiciosa, empàtica, altruista, filantròpica, sana i esportista. Compto amb coneixements bàsics de cuina, serveis de restaurant. Em fascina la psicologia, sociologia,l' innovació, noves tecnologies, periodisme, màrqueting, comerç, política, democràcia, associacionisme, drets humans i pau, etc.

Al llarg de la meva vida aspiro a col·laborar i treballar a TV3, Flaix FM, RTVE, Zeta, Atresmedia, Mediaset i Grup Godó. 
Em sento molt identificat amb les marques i valors de Mediamarkt, Google, Facebook, IBM, Amazon i Microsoft on m'agradaria poder treballar en un futur. 

Sóc persona de cul inquiet que li agrada tocar moltes tecles a la vida, d'afany incansable, que persisteix i lluita fins al final.

La persona que més admiro del món és el professor i científic José Luis Cordeiro. 

www.elmercadal.cat

 

El temps a Balaguer

 

 

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre