EDICIÓ ESPECIAL COVID-19

DIRECTOR: JOSEP MARIA CASTELLS BENABARRE
EL PERIODISME OPTIMISTA DE CATALUNYA ®
Dimecres, 23 Març 2016 12:41

Comença la repatriació dels cossos de les víctimes de l'accident a Freginals

Escrit per EL MERCADAL
Els forenses del Departament de Justícia ja han identificat deu de les tretze víctimes mortals de l’accident d’autocar a Freginals.
 
Es tracta dels cossos d’una víctima uzbeka, d’una italiana i d’una altra de francesa, identificades a través de les empremtes dactilars; i dels de tres italianes, dues alemanyes, una austríaca i una romanesa, identificades gràcies a la morfologia dental.
 
Els cossos de la noia romanesa i d’una de les italianes s’entregaran a les famílies en les properes hores. Les restes de les altres vuit víctimes identificades ja les han retirat del Tanatori de Tortosa-Jesús.
 
Tot apunta que els cossos pendents d’identificació serien els de tres noies italianes. Està previst que els professionals de l’Institut de Medicina Legal i Forense puguin confirmar-ne la identitat durant les properes hores.
 
Un cop identificats, és la jutgessa qui autoritza l’entrega dels cossos a les famílies. És llavors quan s’inicien els tràmits per a les repatriacions.
 
Les primeres famílies van arribar al Tanatori de Tortosa-Jesús el diumenge al vespre i aquesta tarda ja ho han fet les últimes. La presència a Tortosa de les famílies de totes les víctimes ha permès que els forenses acceleressin les identificacions. L’equip forense del Departament de Justícia fa la identificació científica dels cossos a partir de tres fonts d’informació: L’autòpsia, el reconeixement ocular i la informació aportada per les famílies (mostres d’ADN d’un raspall de dents, radiografies de les dents o empremtes dactilars, per exemple).
 
A diferència de l’Estat espanyol, molts països només disposen de les empremtes de les persones fitxades per la policia. És per això que dos dels forenses de l’equip activat pel Departament de Justícia són especialistes en odontologia, amb experiència en identificació de cadàvers en grans catàstrofes a través de la morfologia dental. Si no hi ha fórmules alternatives per a la identificació, els Mossos demanen informació als dentistes de les possibles víctimes a través de la Interpol. 
 
Al Tanatori de Tortosa-Jesús i als jutjats d’Amposta també s’hi han desplaçat deu intèrprets del Departament de Justícia capaços de traduir en anglès, francès, italià, alemany i altres llengües. D’una banda, aquests intèrprets han assistit les víctimes i els familiars en el reconeixement dels cadàvers i durant les entrevistes amb els Mossos i l’equip de l’Institut de Medicina Legal i Forense. Per l’altra, han estat a la disposició dels afectats que volen agilitzar tots els tràmits judicials vinculats a l’accident, com l’opció de formar part del procediment i reclamar les indemnitzacions legals que puguin correspondre.
 
20 persones ingressades: 2 en estat crític, 3 en estat greu i 15 en estat menys greu
 
El Departament de Salut ha informat que s’ha pogut donar d’alta a tres persones que estaven hospitalitzades als hospitals Joan XXIII de Tarragona (2) i Sant Joan de Reus; i que hi ha 20 persones ingressades (2 pacients en estat crític, 3 en estat greu i 15 menys greus).
 
Els hospitals són: 3 a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, 2 pacients a l’Hospital Comarcal d’Amposta; 3 pacients a l’Hospital Comarcal de Vinaròs; 1 pacient a l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus; 2 pacients a l’Hospital Universitari de Bellvitge a l’Hospitalet de Llobregat; 1 pacient a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau; 3 pacients a l’Hospital Clínic de Barcelona; 1 pacient a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron; 1 pacient a l’Hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí; 1 pacient a l’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti) i 2 pacients a l’Hospital del Mar. 
 
Pel que fa al conductor, que continua ingressat a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, el seu estat ha empitjorat a causa d’un xoc sèptic d’origen pulmonar i és una de les dues persones en estat crític.
 
Protecció Civil de la Generalitat, amb la col·laboració de l’aeroport de Barcelona - El Prat, manté encara l’acollida i trasllat dels familiars que arriben a l’aeroport fins als centres hospitalaris o el centre d’acollida de Tortosa. A Tortosa, també es mantenen els equips de suport psicosocial per fer l’acompanyament als familiars de les víctimes. Des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil es manté el contacte amb els diversos consolats afectats.
 
Protecció Civil manté activat el pla PROCICAT en fase d’Alerta.

 

 

El temps a Balaguer

 

 

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre

@OFICIALCASTELLS

 Resultat d'imatges de TWITTER