Oficial ®
Dilluns, 21 Març 2016 18:11

Junqueras recorda que l’objectiu de dèficit per al 2016 hauria de ser de l’1,07%, segons la Llei espanyola d’estabilitat pressupostària

Escrit per

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, ha recordat avui que, segons el mètode de càlcul que determina la Llei espanyola d’estabilitat pressupostària, l’objectiu de dèficit de les comunitats autònomes per al 2016 hauria de ser de l’1,07% en lloc del 0,3% fixat per l’Estat, i ha xifrat aquesta diferència de vuit dècimes en “1.600 milions d’euros menys del que ens correspondria”. En aquest sentit, ha afegit que, de les recomanacions de Brussel·les que obliguen el govern espanyol a realitzar un nou ajust de 8.000 milions d’euros “a Catalunya no li hauria de tocar, perquè ja hem fet el que calia”.

El vicepresident ha fet aquestes declaracions al programa “El matí de Catalunya Ràdio”, on ha valorat la reunió mantinguda divendres passat amb el ministre d’Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro. Junqueras ha explicat que durant la trobada van tractar diverses qüestions de caràcter tècnic, que el ministre es va comprometre a estudiar. Entre altres temes, van parlar del prorrateig dels 1.400 milions d’euros pendents de la liquidació del 2014, la conversió dels crèdits a tres mesos en préstecs a més llarg termini i la reducció del tipus d’interès que l’estat cobra enguany pels diners del FLA.

Sobre la liquidació pendent del 2014, el responsable de les finances catalanes ha recordat que són diners que l’Estat deu a Catalunya des de fa dos anys, pel càlcul a la baixa de la previsió de recaptació. “No es tracta de cap avançament”, ha puntualitzat. El passat dijous, el Ministeri va ingressar a la Generalitat 350 milions d’euros del total de 1.400 milions que corresponen a Catalunya. Segons Junqueras, això demostra que Montoro ha acceptat a la pràctica la proposta catalana de cobrar les quantitats mensuals. “Una manera d’interpretar-ho és que 350 milions correspondrien al valor dels tres primers mesos de l’any, i estem a març. Per tant, diguem que d’alguna forma s’ha fet real aquest concepte de prorrateig”, ha afegit.  

D’altra banda, Junqueras ha remarcat que la capacitat d’endeutament de l’Estat espanyol depèn en gran mesura de l’economia catalana. En aquest sentit, ha dit que “ells són conscients que poden pressionar Catalunya però no gaire, perquè perden la seva capacitat d’endeutament”. També ha remarcat que l’Estat col·loca deute gràcies a les mesures que pren el Banc Central Europeu. Ho ha argumentat en assegurar que “si el BCE no estigués emetent 80.000 milions d’euros nous cada mes, ningú estaria col·locant deute enlloc”.

El vicepresident ha recordat que “els recursos que gestiona la Generalitat de Catalunya són els que van destinats als catalans”, i que tothom hauria de tenir en compte que “al final, estem parlant de l’esforç fiscal dels ciutadans de Catalunya i dels serveis públics que reben”, com els hospitals o les escoles. Junqueras ha volgut deixar clar que qui és responsable de gestionar el 95% dels impostos dels catalans ha de garantir que es cobreixin els serveis públics a Catalunya.

Finalment, ha insistit amb el que ha considerat com una evidència: “la independència de Catalunya no serà fruit només d’una decisió unilateral per part de les institucions catalanes. Ni tan sols dependrà d’un suposat acord bilateral amb les institucions espanyoles. La independència, com qualsevol procés polític rellevant en el marc del món occidental, serà inevitablement multilateral”. 

Josep Maria Castells

Nascut a Lleida el 13/2/1989. Director i fundador del Mercadal de Balaguer desde fa 8 anys i actualment visc a Lleida. Sóc community manager d'empreses, entitats i partits polítics.

Sóc influencer i vaig ser autor de 5 blocs d'opinió. Activista sociocultural i filàntrop. Optimista. Durant l'adolescència ja apuntava maneres i vaig demostrar a la galeria tot el meu talent i vocació pel periodisme en ser el creador de la primera ràdio i televisió en streaming de la província i participant desinteressadament en programes radiofònics d'emissores de prestigi en aquells temps com ara Flip Flap Ràdio i RNE4.

Vaig ser locutor durant una temporada a Ràdio Artesa de Segre amb només 15 anys i desde llavors també vaig participar assiduament en diversos mitjans de comunicació.

Compto amb una trajectòria com activista sociocultural a  Balaguer de gairebé 15 anys i entre altres coses vaig impulsar una entitat juvenil a la capital de La Noguera i vaig ser impulsor i director de l'emissora Ràdio Connecta de Balaguer.

He participat puntualment en programes de televisió a nivell estatal com ara "Espejo Público" d'Antena3, i de ràdio a Onda Cero a "Nits de ràdio" i de forma molt puntual al Periódico de Catalunya i La Vanguardia.

A més he participat en diferents conferències i taules de debat; una sobre periodisme optimista al IEI de Lleida i a la taula rodona titulada «Els mitjans locals en l'era global» el 2016 a la Universitat de Lleida.


Vaig arribar a ser finalista de la VII edició dels Premis Lleidatans de la Jove Cambra Internacional.
Avui en dia estic intentant elaborar el meu primer llibre que inclourà un recull dels millors articles publicats a les diferents revistes i periòdics del territori. Actualment estic impulsant l’elitocràcia amb la recepta màgica de l’optimisme. El meu lema a la vida és OPTIMISME.

 Em considero una persona sincera, persistent, ambiciosa, empàtica, altruista, filantròpica, sana i esportista. Compto amb coneixements bàsics de cuina, serveis de restaurant. Em fascina la psicologia, sociologia,l' innovació, noves tecnologies, periodisme, màrqueting, comerç, política, democràcia, associacionisme, drets humans i pau, etc.

Al llarg de la meva vida aspiro a col·laborar i treballar a TV3, Flaix FM, RTVE, Zeta, Atresmedia, Mediaset i Grup Godó. 
Em sento molt identificat amb les marques i valors de Mediamarkt, Google, Facebook, IBM, Amazon i Microsoft on m'agradaria poder treballar en un futur. 

Sóc persona de cul inquiet que li agrada tocar moltes tecles a la vida, d'afany incansable, que persisteix i lluita fins al final.

La persona que més admiro del món és el professor i científic José Luis Cordeiro. 

www.elmercadal.cat

 

El temps a Balaguer

 

 

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre